Feladta az ostromot az ónos eső

MTI/velvet
MTI/velvet
2014.02.02. 12:26

További területeken vonta vissza az ónos eső miatt kiadott riasztásokat a meteorológiai szolgálat, már csak hat megyében van elsőfokú riasztás. Budapestre és Pest megyére már semmilyen veszélyjelzés nincs érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délelőtti veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben citromsárga riasztás. Ezek szerint a következő órákban már csak ezeken a területeken várható gyenge ónos eső.

Már mindenhol feloldották az ónos eső miatt elrendelt kamionstopot, a vasárnapi rend szerint közlekedhetnek a teherjárművek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a Facebook-oldalán. Az ónos eső miatt már nincsenek járhatatlan utak az országban, csak Bács-Kiskunban nem lehet néhol közlekedni a hóátfúvások miatt. A szórógépek folyamatos úton vannak. Az autópályákon már sehol sincs akadály, a pályák burkolata sónedves.

Vasárnap délben elindultak az autóbuszjáratok Lentiből, de Zala megye nyugati területein 11 útvonal továbbra is nehezen járható – közölte honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A megyében egyre gyengébb intenzitással esik az eső, a főutak sónedvesek, a mellékutak jegesek, jégbordásak, néhol hókásásak. A Pacsa és Zalaapáti közötti útszakasz jeges, jégbordás. A megyében vasárnap 14 órától újraindulhatnak azok a kamionok, amelyekre nem vonatkozik a szokásos vasárnapi forgalomkorlátozás. Később Veszprém megyében is feloldották a kamionstopot.

Az ország déli és nyugati területein lévő fekvőbeteg-ellátó intézményekből a szokásosnál nagyobb betegforgalmat jeleztek. Jelentősen megnőtt a betegforgalom Vas, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Bács-Kiskun megye kórházainak traumatológiai és sürgősségi osztályain.

Ha áram van, minden van

Zalában és Vas megyében több településen, mintegy másfél ezer fogyasztónál okoztak áramkimaradásokat az ónos eső miatt leszakadt vezetékek – közölte az E.On szóvivője vasárnap. Varga Ivett elmondta: a villamos vezetékekre fagyott ónos eső, illetve a jégtől elnehezült és kidőlt fák okoztak vasárnap több településen is áramkimaradásokat, de azokat kora délutánra mindenütt sikerült elhárítani.

Kerkafalva és Kerkáskápolna térségében mintegy 270 fogyasztónál, Zalaegerszeg és Barlahida között 240 háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás a leszakadt vezetékek miatt. Zalaszentgróton mintegy 170 otthonban egy trafó meghibásodása miatt nem volt áram a délelőtti órákban. Vas megyében Őriszentpéteren volt fennakadás a szolgáltatásban, itt nagyjából 770 háztartás volt rövid ideig áram nélkül – közölte Varga Ivett.

Baja-Bácsbokod-Bácsborsód térségében sikerült megtisztítani a vasúti pályát, ám a Baja-Kecskemét közötti InterRégiós személyvonatok 40-60 percet késnek.

Az ónos helyzetről szóló délelőtti összefoglalónkat itt olvashatja.