Négy település volt elérhetetlen közúton az ónos eső miatt, de már ide is el lehet jutni. Mind a négy település – Kővágószőlős, Cserkút, Bakonya és Kővágótöttös – Baranya megyében van. Rendkívüli intézkedésekre nem volt szükség, ellátási gondok sem merültek fel, de a miniszterelnök arra kérte az ott élőket, hogy egyelőre ne is próbálják elhagyni ezeket a településeket – közölte Orbán Viktor a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban vasárnap kora reggel.

Eközben az összes megyében mérsékelték a riasztást: Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében változatlanul másodfokú, azaz narancs riasztás van érvényben. Ezeken a területeken még a következő órákban is hullhat ónos csapadék. Békés, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye nagy részén citromsárga, vagyis elsőfokú riasztások vannak érvényben az ónos eső miatt.

Akadozó forgalom

Somogy, Zala, Fejér, Győr-Moson-Sopron (csak pár főúton) és Tolna megyék mellett már Pest megyében sem közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautók (bár Fejérben 8 órától járhatnak az élőállatot és élelmiszert szállító teherautók). Zala megyében, a 86-os főúttól nyugatra eső területeken a folyamatos sózás ellenére is kritikus az eljegesedés a mellékutakon. Szécsiszigetet és Tormaföldét hosszú ideig nem lehetett megközelíteni – közölte a a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Alsóbbrendű utak váltak járhatatlanná Bács-Kiskun megyében is: Csikéria-Bácsalmás, Bácsbokod és Mátételke, valamint Kalocsa és Bácsalmás között is. Az 55-ös utat is le kellett zárni délre, csak konvojban engedik át a kocsikat. Baja és Bácsalmás-Bácsbokod között a vasútvonalon hóátfúvás keletkezett, a vasúti pályát hóekével tisztítják. Ott egyelőre szünetel a vasúti közlekedés.

A szombat kora este tartó ónos esőzés miatt Zalában 11, Vasban hét út járhatatlanná vált, néhány kisebb baleset is történt az utakon, a lefagyások miatt Lenti térségében korlátozták a buszközlekedést. A Zala Volán tájékoztatása szerint az ónos eső miatt a zalai utakon kialakult közlekedési helyzet kapcsán korlátozták az autóbusz-közlekedést. A síkossá vált útszakaszokon az autóbuszjáratok nem vagy csak jelentős késésekkel közlekednek. Pár kisebb baleset is történt a megyében, Zalaegerszegen négy autó csúszott egymásba. Kisebb balesetek Pest, Baranya, Vas és Veszprém megyében is történtek, Balatonalmádiban egy rendőrautó akadt el.

Szombat estétől vasárnap reggelig mintegy négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon szerte az országban – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál szerint a mentősök alig győzik a munkát, egymást érik a hívások, a legtöbb esetben kéz-, illetve lábtörésekhez riasztják őket.

Az ónos eső számokban

A katasztrófavédelem arra kért mindenkit, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak. Ha mégis megteszik, előbb tájékozódjanak az aktuális és a várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. A katasztrófavédelem majdnem 1900 emberrel és 687 tűzoltó gépjárművel áll készenlétben, már életet is mentettek. Eddig 210-en 52 technikai eszközzel 38 alkalommal végeztek műszaki mentést. A Magyar Közút 377 emberrel és 357 munkagéppel dolgozik.

A Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén további, változó intenzitású ónos eső várható, többfelé erős jegesedéssel. Az ónos esőt az északi tájakon néhol havazás, fagyott eső válthatja fel. Az ország középső részén a délelőtti órákig várhatóan megszűnik a csapadék, majd ezt követően a Dunántúlon is csökken a csapadék intenzitása. Legtovább a nyugati megyékben várható tartósabb ónos eső – tették hozzá. Közben Szerbiában a hófúvás, Olaszországban a havazás és esőzések okoznak komoly gondokat.