Fedélzetén 11 tengerésszel nekiment egy mólónak, majd kettétört egy spanyol teherhajó az Atlanti-óceánban a délnyugat-franciaországi Anglet partjainál, ahol 24 órája hatalmas szélvihar tombol - írja az MTI.

A hajótörésben egy tengerész megsérült. Őt és a teljes legénységet helikopterrel vitték el a hajóról. A mentést nehezítette az óránkénti több mint 100 kilométeres sebességgel tomboló szélvihar. A prefektúra tájékoztatása szerint a parton olajszagot lehetett érezni, ezért a helyi polgármester azonnal életbe léptette a tengeri szennyezés elleni akciótervet, amelynek értelmében már délután tengertisztítással foglalkozó szakemberek érkeztek a helyszínre az északabbra fekvő Bretagne-ból, Brest városából. A teherszállító szállítmánya nem szennyező, de tartályában 127 köbméter gázolaj volt a baleset pillanatában.

A 100 méter hosszú Lungo nevű hajó, amely Bilbaóból indult, délelőtt 11 óra után néhány perccel ütközött Anglet-nál a mólónak, nem messze a bayonne-i kikötő bejáratáról, ahova éppen tartott, miután egy elektromos baleset miatt teljesen irányíthatatlanná vált. A teherszállító az ütközést követően kettétört, és az egyik fele nagy sebességgel közelített a part felé, ahol biztonsági kordont húztak fel. A legénység mentése mintegy két órán át tartott. Helyszíni tudósítások szerint a hajó egyik fele fennakadt az anglet-i mólón, amely a francia szörfözők egyik legkedveltebb helye, a másik fele pedig a vízbe süllyedt, ahol jelenleg hat méternél magasabb hullámok csapnak fel a vihar miatt.

Jean Espilondo, Anglet polgármestere értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a teherszállító engedélyt kapott ilyen időben arra, hogy kikössön Bayonne-ban. A Petra névre keresztelt vihar előző napi érkezése óta kilenc nyugati megyében van érvényben narancsszínű riasztás. Ezeken a helyeken óránként 140 kilométeres sebességű széllökésekre, a partok mentén pedig 10-14 méter magas hullámokra is lehet számítani. A kikötőket mindenhol biztosították, a legtöbb helyen teljesen lezárták és számos part menti települést és városrészt kiürítettek a hatóságok. A viharos időjárás miatt kedd este 40 ezer háztatásban nem volt áram, és szerda reggel is még 25 ezren lakásban szünetelt a szolgáltatás, elsősorban Bretagne-ban.