Hat és nyolc év börtönbüntetésre ítélte első fokon, nem jogerősen a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön azt a négy férfit, aki 2012 augusztusában agyonvert egy hajléktalant Pilisszentiván külterületén - tájékoztatta Koszta János, a törvényszék szóvivője az MTI-t.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt indult per első- és másodrendű, a bűncselekmény elkövetésekor még csak tizenhét éves vádlottjának, Izsó Gergelynek és Sturcz Balázsnak hat-hat évet kell fiatalkorúak börtönében letöltenie, a másik két vádlott, Belánszky Dániel György és Bandi Szabolcs Kristóf nyolc–nyolc év börtönt kapott.

A vád szerint a négy fiatal időnként a Pilisszentiván külterületén lévő temető közelében, az erdőben találkozott, beszélgettek, szalonnát sütöttek, italoztak. 2012. augusztus 24-én hajnalban is italozás után tartottak hazafelé, amikor elhatározták, hogy útba ejtik az elhagyatott trafóházban lakó hajléktalant.

A 61 éves, gyenge fizikumú férfit már ismerték, korábban többször odaadták neki megmaradt ételüket, italukat. Ezúttal azonban a matracon alvó sértettet felváltva ütni-verni kezdték. A hajléktalannak sikerült ugyan kimenekülnie az erdőbe, de utolérték, rugdosták, kézzel, elemlámpával, valamint bottal is bántalmazták. A végül magára hagyott hajléktalan a 15-20 percen keresztül tartó bántalmazás eredményeként 75 sérülést (egyebek mellett bordatöréseket, lapockacsonttörést és tüdősérüléseket) szenvedett el. Halála a kiterjedt bevérzések, a jobb oldali légmell és a jobb tüdő zúzódásai következtében, traumás sokk miatt állt be.

A harmad- és negyedrendű vádlott még aznap délelőtt visszament megnézni, hogy mi történt a sértettel, de a helyszínen már csak a holttestét találta meg. A harmad- és negyedrendű vádlott az ítélet ellen enyhítésért fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.