Az elmúlt napok esőzése és a vízgyűjtőn bekövetkezett hóolvadás miatt újabb árhullám vonul le a Rábán és mellékfolyóin, a 86-os főút egy szakaszát homokzsákok kihelyezésével védik – közölte csütörtökön a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Balogh Nikoletta szerint a Nyugat-dunántúli vízügyi igazgatóság szerdán este elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Szentgotthárdnál, ahol 260 centiméteres vízállással tetőzött és már apadásnak indult a folyó. A Pinka és a Strém éjfélkor tetőzött Kemestaródfánál, reggelre 5 centiméteres lassú apadás volt tapasztalható. 

Hozzátette: a Rába áradása miatt Körmendnél a hajnali órákban másodfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség volt, reggelre a folyó vízszintje már meghaladta a 400 centimétert, a tetőzést 430-470 centiméter között a délutáni órákra várják a szakemberek, ez a szint elérheti akár a harmadfokot is. A szóvivő szerint a Csörnöc-völgyben elöntésekre kell számítani, Csákánydoroszlónál pedig a Dózsaligetben egy ártéren épült házat nyúlgát építésével védenek a víz betörésétől.

A Rába vízszinje csütörtökön a délelőtti órákban is emelkedett, ezért Körmend térségében a Szarvas csárda és a Csörnöc-híd közötti alacsonyan fekvő 200 méter hosszúságú szakaszon homokzsákok kihelyezésével megelőző védekezés zajlik. A közlemény szerint a védekezési munkák időtartamára a rendőrség félpályás útzárat rendelt el az érintett útszakaszon, a közútkezelő pedig sebességkorlátozást vezetett be a 86-os főúton. Továbbra is teljes útzár van érvényben a Pinkamindszent-országhatár, illetve a Molnaszecsőd-Döröske közötti mellékúton.