Bűnösnek mondta ki a Budapest Környéki Törvényszék H. T. Mihályt a 2012-es abonyi gyermekgyilkosságban. A férfit halmazati büntetésként 18 év börtönre ítélték. Emberölés mellett lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélésben találták bűnösnek. A bíróság bizonyítottnak talált több súlyosbító körülményt, így az előre kiterveltséget, a védekezésre képtelen személy, illetve a 14. életévét be nem töltött személy elleni elkövetést. Az ítéletet a vád elfogadta, a védelem a téves minősítés miatt és az enyhítés végett fellebbezett. Az előzetes letartóztatást fenntartották.

A férfi és felesége már 2005 óta nem voltak jó viszonyban, 2012-re jutottak el odáig, hogy az asszony válni akart. A férfi abbéli félelmében, hogy neje mellett kislányukat is elveszítheti, kiformált egy tervet, miszerint megöli a lányt, majd magával is végez. Ehhez egy gázpisztolyt szerzett egy ismeretlentől, átalakította éleslőszeres fegyverré, lőszert szerzett, majd augusztus 27-én végrehajtotta tettét.

Akkor ölte meg a lányt, amikor az mélyen aludt, majd maga ellen fordította a fegyvert. Főbe lőtte magát, azonban nem vesztette életét, a később kiérkező mentők, illetve az orvosok meg tudták menteni őt. Súlyosan károsodott az egészsége, a tárgyaláson is látni lehetett rajta, hogy erősen torzult a feje, darabos a mozgása, üveges a tekintete.