Kutyanépirtásba kezdtek a bukaresti hatóságok

MTI/velvet
MTI/velvet
2014.02.20. 15:43

Megkezdték Bukarestben a gazdátlan kutyák elaltatását: az első két napon 187 olyan ebet pusztítottak el, amelyek több mint száz napja voltak már a főpolgármesteri hivatal menhelyén – közölte csütörtökön Razvan Bancescu, az állatvédelmi felügyelet projektvezetője. A román parlament szeptemberben fogadott el törvényt arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amiket a begyűjtésüktől számított 14 munkanapig nem fogadnak örökbe.

Bancescu szerint hetente alig 30-40 kutyát fogadnak örökbe, míg a hatóság naponta 90 kóbor kutyát gyűjt be az utcákról. Bukarestben az áruházak parkolóit, parkokat és elhagyott telkeket falkákba verődött kóbor ebek lepik el, számukat több mint 60 ezerre becsülik. Románia azután tette lehetővé az utcán csatangoló ebek elaltatását, hogy kutyák martak halálra egy négyéves kisfiút Bukarestben.

A román lapok szerint eddig is hatalmas összegeket költöttek az önkormányzatok a kutyák ivartalanítására, számuk mégis egyre növekszik, mert az ezért megfizetett alapítványok valójában csak a pénzt vették fel, de nem végezték el a műtétet. Tavaly 16 ezer embert haraptak meg kutyák Bukarestben – közölte a Hotnews.ro hírportál. Az új szabályozás szerint minden ebet ivartalaníttatnia kell tartójának 2014 végéig Romániában a fajtatiszta, törzskönyvezett kutyákon kívül. 

Az állatvédők több ízben tüntettek Románia különböző városaiban, az egészséges állatok megkímélését követelve, és a kutyák örökbefogadását népszerűsítő internetes kampányokat szervezve próbálják megelőzni a gazdátlan ebek elpusztítását.