Felfüggesztett börtönre ítélték a rendőröket elsodró görög sofőrt

MTI/velvet
MTI/velvet
2014.03.05. 12:00

Jogerősen két év, öt évre felfüggesztett börtönre ítélte szerdán a Szegedi Járásbíróság azt a görög sofőrt, aki járművével február 3-án az M5-ös autópályán elsodort két rendőrt, aki igazoltatni akarta őt.

A bíróság az 53 esztendős férfit öt évre kiutasította Magyarországról és két évre eltiltotta a gépjárművezetéstől.

A sofőrt hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

A munkanélküli férfi, aki a történtek előtt három hónapot Németországban töltött, Szerbián keresztül akart hazajutni, a rendkívüli időjárás és a rossz útviszonyok miatt azonban nem engedték belépni a szomszédos országba. A vádlott visszafordult, és az M5-ös autópályán elindult Budapest felé, a szemben lévő pályatesten azonban várakozó görög kamionosokat vett észre, akikkel beszélni akart, ezért megállt a belső sávban. Az autópálya-rendőrség egyik arra haladó munkatársa ezt látva felszólította a férfit, hajtson tovább, majd amikor észrevette, hogy a vádlott kocsijának egyik kereke defektes, leállította az autót, és megpróbálta igazoltatni a sofőrt.

A vádlott azonban nem adta át okmányait, és bezárkózott autójába. A helyszínre érkező két határrendész is próbálta meggyőzni a görög férfit, ám ő hirtelen hátratolatva, majd balra egyenesen kivágva megkísérelt elhajtani. A manőver közben a vádlott elsodort két rendőrt, egyikük a sztráda közepére repült, másikukat pedig - akinek fegyvere markolatával sikerült betörnie a vezető oldali ablakot –métereken át vonszolta magával a jármű. Ez a rendőr végül berepült a két útpályát elválasztó szalagkorlát alá, ő könnyebb sérüléseket szenvedett. Társa nem sérült meg. A vádlottat végül két kilométeres üldözés után tudták megállítani, miután járművével nekiütközött az egyik járőrautónak.

A történtek egy részét rögzítette a röszkei határátkelőhely hőkamerája, a felvételeket levetítették a tárgyaláson.

A bíró az ítélet indoklásánál kifejtette, hogy a rendőrök intézkedése jogszerű és szakszerű volt, kötelességük volt a megkezdett intézkedést befejezni és a vádlottat föltartóztatni.

A tárgyaláson zavartan viselkedő vádlott ártatlannak vallotta magát, azt állította, nem sodort el senkit, a rendőri intézkedésnek pedig félelmében állt ellen, illetve azért, mert "a járőrök viselkedése nem volt megfelelő".