A Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-200-as típusú gépe, fedélzetén 154 kínai utassal és 12 fős személyzettel a Dél-kínai-tengeren tűnt el, 246 kilométerre a partoktól. A repülőn összesen 239-en utaztak, köztük két csecsemő. A CNN közlése szerint magyar állampolgár nem tartózkodott a fedélzeten, viszont 14 másik ország (kínaiak és malajziaiak, de osztrák, holland, francia, ukrán, orosz, amerikai, ausztrál, új-zélandi és tajvani) polgárai igen.

A kínai külügyminiszter szombat délelőtti sajtóértekezletén aggodalmának adott hangot a hírekkel, a gép és utasainak sorsával kapcsolatban, a tárca megtette a szükséges lépéseket. Li Ko-csiang miniszterelnök utasított a legmagasabb vészhelyzetre érvényes intézkedések megtételére, amelyeket a szállítási minisztérium a malajziai és a vietnami partnerekkel összehangolva már életbe léptetett. Hszi Csin-ping kínai elnök a malajziai és a hanoi külképviseletekkel történő aktív kapcsolattartást sürgette, és felszólította az illetékeseket, hogy tegyenek meg mindent a helyzet kezelésére. A Hszinhua hírügynökség szerint a Hajnan tartományi tengeri mentők nyolc hajója és egy repülőgépflotta is készenlétben áll a mentésre.

A német Bild arról ír, hogy a repülőgép kapítánya Zaharie Ahmad Shah  53 éves volt,18 365 repülési óra volt a háta mögött, és 1981 óta repült, míg a másodpilóta a 27 éves Fariq Ab.Hamid 2763 óra repülési idővel, és 2007 óta dolgozott a cégnél.