Több járásban és Budapesten narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat a várható viharos szél miatt vasárnap kora délután. Ezeken a területeken a következő órákban akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökések is lehetnek. Emellett az ország jelentős területén elsőfokú riasztás van érvényben. A vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a nap folyamán Vas, Zala és Baranya megye kivételével az egész országban viharossá fokozódhat a szél.

Ezek között Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint Budapesten is készülni kell arra, hogy a nap folyamán a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.

Emellett többnyire erősen felhős ég lesz a jellemző, de a nyugati, délnyugati megyékben hosszabb időszakokra is kisüthet a nap. Délután főként a Dunától keletre alakulhat ki még több helyen kisebb eső, záporeső. A hőmérséklet kora délután általában 12 és 17 Celsius-fok között alakul, de délnyugaton ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet. Késő estére 7-13 fok közé hűl le a levegő.

Az erős szél már a szombati nemzeti ünnepen is gondokat okozott, rendezvények maradtak el, sőt a Balaton is kilépett a medréből. Hétfőn is marad a szeles idő, a gyors felhőátvonulásokból főként északkeleten alakulhatnak ki záporok, kisebb eső. A szelet a délnyugati országrész kivételével viharos lökések kísérhetik. Hajnalban 4-10, délután 14-20°C várható – riogat a hétfői időjárással az Időkép.