horoszkóp

Áruló rendőröket vettek őrizetbe

2014.03.20. 14:26 Módosítva: 2014-03-20 15:34:11

Vesztegetés és más bűncselekmények miatt nyolc embert, köztük egy budapesti rendőr alezredest, több más rendőrt és ügyvédet hallgattak ki gyanúsítottként a Budapesti Nyomozó Ügyészség munkatársai. Hármat közülük őrizetbe vettek. A Velvet értesülései szerint valójában két ügyről van szó: az egyikben a rendőrök jogellenes információkat adtak ki, a másikban két tiszt egy piac üzemeltetésével összefüggésben élt vissza a befolyásával.

„A budapesti nyomozó ügyészek a Készenléti Rendőrség munkatársainak közreműködésével, a tegnapi napon összesen tíz – budapesti és egy vidéki – helyszínen hajtottak végre összehangolt akciót a rendőr alezredes, valamint bűntársai elfogása érdekében" – tájékoztatta a Velvetet a Fővárosi Főügyészség sajtóosztálya. 

„Az akció eredményes volt, az ennek során – többek között ügyvédi irodákban – tartott házkutatások eredményeként az eljáró ügyészek számos okiratot, mobiltelefonokat és számítástechnikai eszközöket foglaltak le, amelyek a bűncselekmények gyanúját alátámasztották" – írták a közleményben.

A házkutatás során vesztegetés bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt gyanúsítotti kihallgatásra állította elő rendőr alezredest, valamint három rendőr társát, három budapesti ügyvédet, továbbá egy civil személyt.

Információink szerint két külön esetről van szó:az ügyészség gyanúja szerint O. Zs. rendőr alezredes és főhadnagy beosztpottja úgy próbált meg „némi" keresetkiegészítéshez jutni, hogy egy budapesti piac üzemeltetőjétől nagyobb összeget fogadott el cserébe azért, hogy a piac működéséhez szükséges engedélyeket – hatálmánával visszaélve – jóváhagyassa az illetékes önkormányzattal. 

A másik esetben több rendőr és egy ügyvéd is érintett, akik között értesülélésünk szerint az a paktum született, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe az ügyvédeknek különböző polgári-, és bűntető ügyekben a rendőrség nyilvántartó rendszeréből adatokat szolgáltattak ki. 

„A megalapozott gyanú szerint a rendőr alezredes és társa egy budapesti piac üzemeltetőjének anyagi ellenszolgáltatásért működési engedélyek elintézését ígérte. A másik esetben pedig három rendőrt, egy ügyvédet és egy civilt gyanúsítanak azzal, hogy anyagi ellenszolgáltatásért információt szállítottak a rendőrség rendszeréből az ügyvédnek különböző ügyekben" – erősítette meg információinkat Dr. Bagoly Bettina főügyészség szóvivője. 

Három rendőrt – köztük az alezredest –  őrizetbe vettek, valamennyiük esetében indítványt tesznek az előzetes letartóztatás elrendelésére. Az MTI megtudta, hogy az őrizetbe vett rendőrök jogviszonyát felfüggesztették.