108 ember eltűnt a washingtoni földcsuszamlásban

2014.03.24. 18:01

Eddig nyolc holttestet találtak meg az amerikai Washington államban, ahol földcsuszamlás pusztított még szombaton – írja a BBC. A Seattle-től 90 kilométerre északra lévő Oso települést sodorta el a sárlavina, van ahol 54 méter mélyen temette be a környezetet az iszapos föld. Sok a súlyos sérült (egy csecsemő is), a kutatóosztagok éjjel-nappal keresik az eltűnteket. 30 otthont biztos betemetett a lavina.

Az eltűntek száma nem feltétlen mutatja a jövőbeli halottszámot, nem kell ennyire sötét képet festeni – mondta a környező Snohomish megyek katasztrófavédelmi igazgatója, John Pennington. Az állam kormányzója szerint több mint másfél négyzetkilométernyi területet tarolt le teljesen az esős időjárás miatti csuszamlás. Egy szemtanú autóval hajtott a környéken a csuszamláskor: „Csak azt láttam, hogy jön át a sötétség az úton. Minden eltűnt három másodperc alatt" – mondta Paulo Falcao. Egy másik férfi szerint is hihetetlen gyorsan érkezett meg a sárfal, ami eltemette, dobálta őket, a házat darabokra szedte, de valahogy kiásták magukat.

A földcsuszamlás miatt Darrington városa is megközelíthetetlenné vált, a Stillaguamish folyó medrét pedig eltömítette a katasztrófa. Most attól tartanak a folyóvölgyiek, hogy az elzárt és összegyűlt víz hirtelen áttöri majd a sárgátat és pusztító áradást okoz.