Fel van háborodva a Négy Mancs nevű összeurópai állatvédő szervezet, mert romániai fiókegyesületük bukaresti telepére behatoltak az önkormányzat emberei. Az ASPA nevű fővárosi „sintérszervezet" (ahogy a Négy Mancs közleménye nevezi őket) emberei a bejáratot feltörve jutottak be a telepre, onnan 18 lábadozó kutyát elvittek és megrongálták a kifutóikat. A közlemény később már 75 elszállított kutyáról ír, amiből szemtanúk szerint négy bele is pusztult a kemény „Ezeket a kutyákat a munkatársaink többnyire szörnyű körülmények közül mentették meg, és állatorvosaink hozták vissza az életbe. Örökbefogadás előtt álltak. A sintérek többet megöltek, többet súlyosan megsebesítettek. Megteszünk mindent az életben maradt, elrabolt állatok visszaszerzéséért, és azért, hogy felépülésük után új, szerető otthont találjunk” – mondta az esetről gabriel Paun, a Négy Mancs nemzetközi kampányigazgatója.

Szerinte a szervezetnek szerződéses megállapodása van a bukaresti 6. kerület önkormányzatával a kóbor kutyák ivartalanításáról. E célra az önkormányzati állatklinikát is használhatták. Azonban az ASPA múlt pénteken megtiltotta a Négy Mancs embereinek, hogy belépjenek oda, holott a program áprilisig tart. A szervezet ezért nem érti az eljárást, pláne, hogy állításuk szerint már 3000 kóbor kutyát ivartalanítottak a környéken. Paun elmondta: „A zárak feltörésével és a kifutók megrongálásával az önkormányzati sintérek illegálisan jártak el. Feljelentést tettünk a rendőrségen állatkínzásért, az állatok megöléséért, lopásért, magántulajdon megsértéséért és rongálásért.” A Négy Mancs szerint rendőrök is ott voltak az ASPA akciója idején, de semmit sem tettek annak megakadályozásáért.

2013 októberében fogadtak el egy olyan jogszabályt, ami lehetővé teszi a Bukarestet ellepő kóbor ebek likvidálását. Annak hatására hozták ezt, hogy egy kóbor kutya halálra mart egy kisfiút. A Négy Mancs szerint ezzel kegyetlenkedések és egyfajta gyilkosságsorozat vette kezdetét, ezért kérték a román Legfelsőbb Bíróságtól a törvény felfüggesztését.

A videót csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.