Egy kisfiú mentette meg azt a családot, aminek házát egy bosszúszomjas fiú gyújotta fel Hajdú-Bihar megyében, mert nem engedték dinnyét lopni. A gyújtogatásból per lett, ami kedden zárult le.

Á. Lajost a Debreceni Törvényszék bűnösnek mondta ki előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletében, ezért 12 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta – mondta a Velvetnek a Debreceni Törvényszék sajtóosztálya. 

A 17 éves fiú nevelőapjánál, egy Hajdú-Bihar megyei faluban lakott. Tavaly augusztusban azonban nagyon megkívánhatta a dinnyét, ugyanis a vádirat szerint egy, a falu végében lévő ház kertjéből kétszer is megpróbált gyümölcsöt lopni, ám mind a kétszer nyakon csípték és felszólították a távozásra. A vádirat szerint Á. Lajos ezután döntött úgy, hogy bosszút áll. „Dögöljenek meg, mert nem hagytak dinnyét lopni" – a vádirat szerint így fejezte ki indulatait a 17 éves fiú. 

Olyannyira komolyak voltak a szándékai, hogy két fiatalkorú barátját is beavatta a tervébe: az ő tanúvallomásuk szerint a vádlott másfél liter benzint, gyufát és gumikesztyűt is szerzett az akcióhoz. Ezt követően pedig egy, a sértett házától távoli helyről megfigyelte a család napi rutinját, így számolta ki, mikorra időzítse a gyújtogatást. 

Miután a család aludni tért, Á. Lajos találkozott a barátaival majd felmásztak a dinnyeföld mellett lévő ház padlására. A tanúvallomások szerint ekkor a fiatal szétlocsolta a benzint, meggyújtotta majd a hirtelen felcsapó hatalmas lángok elől elmenekült társaival együtt. 

A család szerencséjére azonban a szemben lakó fiatal fiú meglátta a tüzet, és azonnal rohant, hogy felkeltse a családot, akik így az utolsó pillanatban megmenekültek. A vádirat szerint a faluból többen a kiérkező tűzoltók segítségére siettek az oltásban, Á. Lajos azonban egy közeli hídról szemlélődve csak annyit mondott: „Hadd égjenek!"

Bár a fiatal vádlott előzőleg beismerő vallomást tett, a tárgyaláson mégis visszavonta azt, és ügyvédjével fellebbezett a döntés ellen.