Német lapinformációk szerint vissza kellett fordulnia egy Budapestre tartó Lufthansa gépnek kedden délben, mert egy férfi túszul ejtette a légiutas-kísérőt. A borotvával fenyegetőző férfi állítólag három légiutaskísérőt sebesített meg (a Local viszont egy sérültről tud). Az elkövető egy 28 éves koszovói állampolgár. Személyéről eleinte eltérő lapinformációk jelentek meg, az első értesülések szerint egy 33 éves magyar férfi keveredett vitába a stewardesszel, később már egy 33, illetve 28 éves koszovói támadóról írtak. 

Nincs magyar állampolgárságú sérült – közölte a Velvettel Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium szóvivője. Elmondta, hogy a müncheni főkonzul munkatársai tartják a kapcsolatot a bajor rendészeti szervekkel, hamarosan pedig részletesebb jelentést küldenek. Arról még nincs információ, a 82 főből hány magyar utazott a gépen.

Az Indexnek közbenírt egy olvasó, akinek egy ismerőse állítólag a gépen utazott, és a következőképp adta vissza a történteket:

„Egyik kollegám repülőjét térítették el. A gép Münchenből szállt fel, és egy koszovói fickó nekitámadt a stewardesseknek. Ki akarta nyitni a gép ajtaját repülés közben, hogy lezuhanjanak. Egy magyar srác fogta le, de a fickó maga elé rántott egy stewardesst, meg is sebesítette, aztán a dulakodásban egy másikat is. A gép visszatért Münchenbe, de úgy szálltak le, hogy majdnem fákat is letaroltak. Az egyik stewardesst túszul tartotta magánál a koszovói, míg a többiek lemenekültek a gépről. Mindenkit kihallgattak, a magyar srác nem beszél idegen nyelven, így most a kollégám tolmácsol neki a rendőrök felé..."

A Velvet az illetékes bajor rendőrségi sajtószóvivőtől azonban úgy tudja, nem volt dulakodás a repülőn, és miután a gép landolt ismét Münchenben egy tolmács segítségével a rendőrök beszéltek az elkövetővel, aki végül feladta magát. Pákolicz Attila, a Lufthansa magyarországi pr-ügynökségének vezetője lapunknak elmondta, hogy az utasokat a három későbbi keddi gépre szórták szét. Ezek közül egy 16:26-kor leszállt, illetve 19:40-kor és 23:05-kor érkezik még repülő Münchenből a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

Információink szerint a gép hátsó részében ülő Muslim H. a felszállás utáni pillanatban kapta el az 50 éves légiutas-kísérőt, pont akkor, amikor a hölgy az övét akarta kikapcsolni. A koszovói albán hirtelen felpattant és a nála lévő egy centi széles és négy centi hosszú pengét a nő torkához szorította. Majd egy felé induló másik hölgyet is megfenyegetett, és ezután döntött úgy, hogy a fedélzeti mosdó felé veszi az irányt. Úgy tudni, eközben kiabált ugyan, de senki nem értette mit mond. A 444.hu egyik olvasója, aki ezzel a géppel utazott azt írta a lapnak, hogy „felszállás után még emelkedtek, amikor  amikor azt hallotta, hogy egy női hang kiabál, hogy segítsen valaki, lehetőleg egy erős férfi. Hárman, vagy négyen felpattantak, akkor már nem nagyon lehetett látni semmit. Csak azt éreztük, hogy a gép elkezd nagyon gyorsan süllyedni, aztán emelkedni, mint a filmekben." Az olvasó tapasztalata szerint a légiutaskísérők profik voltak, a hátsó ajtón szállítottak le mindenkit, ételt és vizet kaptak leszállás után.

Negyedórás repülés

Bild információi szerint összesen 15 percet volt a gép levegőben, és még a túszejtés alatt megszakította menetrend szerinti útját, visszatért a müncheni Franz Josef Strauß reptérre. Budapesten menetidő szerint 13:20-kor landolt volna. Az egyik légiirányító a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az esetet még a gépen kezelte a személyzet, és a pilóták a biztonság kedvéért döntöttek a visszafordítás mellett. 

A landolás után a 76 (egyes hírek szerint 82) utas elhagyta az Airbus LH 1676-os járat fedélzetét és a gépet megrohamozta a rendőrség. A férfit lefegyverezték. A Die Welt információi szerint könnyű dolguk volt, mert ekkora már lehiggadt és ellenállás nélkül adta meg magát a hatóságnak. Viszont egyelőre nem világos, hogy a borotvapengével miként jutott át a biztonsági ellenőrzésen.

Nem akart kitoloncolást

Az elkövetőt letartóztatták és a reptéri fogdán őrzik. A német lapok úgy tudják, Magyarországon folyt ellene menekültügyi eljárás, és ezért menekült Németországba. A támadó menedékjog iránti kérelmét a német hatóságok elutasították. A határozat alapján rendőri kíséret nélkül szállították volna Budapestre. A férfi, aki valószínűleg meg akarta akadályozni a kitoloncolását, egy saját készítésű vágóeszközzel támadt a légikísérőre az MTI szerint.

A Bild szerint kitoloncolását akarta így megakadályozni. Úgy tudni, mielőtt kiutasították volna, illegális határátlépés miatt négy hetet töltött Passauban, ahol letartóztatták. Még az kérdéses, hogy a rendőri kíséret ma miért nem volt vele a repülőgépen.

A túszejtés során a Bild információja szerint három ember megsérült: ő és a személyzet másik két tagja is, mindketten könnyebben. 

A Velvet megkerestea Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, ahol közölték, a hivatal „az üggyel kapcsolatosan hivatalos tájékoztatást nem kapott".

Eddig 52 Budapestről induló, vagy oda érkező járatát törölte a német Lufthansa a szerdától péntekig tartó sztrájk miatt – derül ki a légitársaság honlapján kedden olvasható összesítésből. A német légitársaság a pilóták sztrájkja miatt törölte az összes szerdai, csütörtöki és pénteki frankfurti és düsseldorfi járatát, a szerdai öt müncheni közül csak egyelőre a késő estit – közölte az MTI.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.