Pszichiátriai kezelés alatt állt az a katona, aki a texasi Fort Hood támaszponton három bajtársával végzett és 16-ot megsebesített, mielőtt maga ellen fordította volna fegyverét- jelentette ki csütörtöki szenátusi meghallgatásán John McHugh, az amerikai hadsereg minisztere.

McHugh szerint az orvosok, akik depresszió, szorongás és álmatlanság panaszával kezelték Ivan Lopez szakaszvezetőt, nem állapítottak meg öngyilkossági hajlamot nála. Az elmeszakértők azt próbálták megállapítani, hogy az öngyilkosságot elkövetetett katona poszt-traumatikus stressz rendellenességben szenvedett-e.

Az ámokfutó korábban a Puerto Rico-i nemzeti gárda tagja volt. A szenátusban tanúskodó miniszter szerint Lopez két alkalommal szolgált külföldön, először a Sínai-félszigeten, a második alkalommal pedig Irakban, ahol 2011-ben négy hónapig teherautósofőr volt. Éles harci helyzetbe nem került és sebesülést nem szenvedett. Ő ugyanakkor orvosainak azt állította, hogy Irakban traumatikus agysérülést szenvedett.

A katona Fort Hood-i támadásának lehetséges indítékaival kapcsolatban hivatalosan eddig semmit nem közöltek. McHugh úgy tudja, hogy az eddigi vizsgálatok nem fedeztek fel kapcsolatot az ámokfutó és szélsőséges szervezetek között. A támadó ugyancsak Puerto Rico-i felesége együttműködik a hatóságokkal a nyomozásban.

Lopez Mark Milley tábornok, az amerikai hadsereg Fort Hoodban állomásozó III. hadtestének parancsnoka szerint a bázis egészségügyi szolgálatának egyik épületében kezdett el lövöldözni, aztán autóba szállt, amelyből tovább tüzelt, majd a szállítmányozás egy irodaépületében is leadott lövéseket.

Egy katonai rendésznő rálőtt a parkolóban, mire Lopez maga ellen fordította félautomata pisztolyát. A fegyver egy 45-ös kaliberű Smith & Wesson, amely nem tartozott a támaszpont fegyverállományába. A szakaszvezető, aki a bázison kívül lakott, a Fort Hoodba történt belépésekor - a biztonsági előírásokat megsértve - nem közölte, hogy fegyver van nála.

A sebesültek közül három nyaki, hastáji és gerincsérülésekkel életveszélyes állapotban van.

Fort Hoodban, az Egyesült Államok egyik legnagyobb támaszpontján öt év alatt másodszor fordul elő, hogy egy katona a bajtársaira támad. 2009. november 5-én Nidal Malik Hasan palesztin származású pszichiáter őrnagy 13, Irakból és Afganisztánból hazatért katonatársát lőtte le, és további több mint harmincat megsebesített. Az iszlamista szélsőséges merénylőt tavaly augusztusban halálra ítélték.

A 2009-es terrortámadás után Amerika-szerte szigorították a katonai létesítményekben a biztonsági előírásokat, a támadásoknak mégsem sikerült véget vetni.