Beismerte tettét egy 44 éves magyar férfi, aki bevallása szerint mintegy 300 embert csempészett csaknem egy év alatt Magyarországról Ausztriába - közölte hétfőn az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal (BK).

A magyar férfit, aki 2012 márciusa és 2013 áprilisa között ötven illegális határátlépést intézett, hétfőn kiadták Ausztriának és ott előzetes letartóztatásba került. A SoKo-Süd nevű bűnmegelőzési egység nyomozóinak közlése szerint Burgenland tartomány Nezsideri járás Gols (Gálos) és Frauenkirchen (Boldogasszony) városaiban hattagú csoportokat vettek rendszeresen őrizetbe embercsempészet gyanújával. A kihallgatás során megszerzett információk alapján a szálak egy magyar állampolgárhoz vezettek, aki gépkocsijával mindig négy embert az utastérben, két embert a csomagtartóban szállított.

Együttműködve amagyar hatóságokkal a 44 éves gyanúsítottat nemzetközi elfogató parancs alapján Magyarországon vették őrizetbe.

A csempészett emberek elsősorban kurdok, szíriaiak és afgánok voltak - közölte a bűnügyi hivatal szóvivője. Először Szerbiából Magyarországra és onnan Ausztriába vitték őket. További célországok között elsősorban a skandináv országok szerepeltek.

Ugyancsak hétfőn az uniós országok rendőrségközi együttműködési szervezete, az Europol azt közölte, hogy Nagy-Britanniában többéves börtönbüntetésre ítéltek embercsempészeket, akik magyar nőket utaztattak Londonba.

A Magyarország déli részéből származó nőket 2013 augusztusában arra kényszerítették, hogy látszatházasságot kössenek pakisztáni férfiakkal. Egy magyar és egy pakisztáni állampolgár ellen fő gyanúsítottként emeltek vádat. A kiutaztatott nők időközben visszatérhettek Magyarországra.