Könyvbe rejtett semtex ölte meg a nagykövetet

MTI/velvet
MTI/velvet
2014.04.08. 12:36

Könyvbe rejtett semtex felrobbanása ölte meg Dzsamál Mohamed Dzsamál prágai palesztin nagykövetet a diplomáciai képviseleten január elsején - közölte a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap kedden megbízható rendőrségi forrásokra hivatkozva.

 Az újság értesülése szerint a rendőrség azután hozza nyilvánosságra hivatalosan a hírt, hogy a vizsgálat eredményét további szakértői vélemények is megerősítik.

A lapnak név nélkül nyilatkozó rendőrségi bűnügyi szakértő azt állítja, hogy a nagykövetet a hetvenes évekből származó robbanóanyag ölte meg. A semtex egy könyvben volt elrejtve, és akkor robbant fel, amikor a diplomata véletlenül kinyitotta a kötetet. A szakértő szerint ez most már az egyetlen végleges rendőrségi verzió. Közlése szerint még egy másik hasonló "könyv" is volt a nagykövetségen.

A cseh rendőrség már korábban kizárta, hogy terrorista cselekmény történt volna, míg a múlt héten azt is kizárták, hogy a prágai palesztin nagykövetség páncélszekrényét védő biztonsági rendszer okozta volna a nagykövet halálát.

A hatóságok az eset kivizsgálásakor 12 fegyvert is találtak a prágai palesztin nagykövetség épületében. "A ballisztikai vizsgálatok eredménye alapján kizárható, hogy ezeket a fegyvereket eddig ki nem derített csehországi bűncselekményeknél használták volna" − közölte korábban Zoulová.

A palesztinok később hivatalosan elnézést kértek azért, hogy nagykövetségük épületében be nem jegyzett fegyverek voltak. Azt állították, hogy a fegyvereket a nyolcvanas évek elején a szocialista Csehszlovákia ajándékozta az akkori palesztin vezetőknek, azóta a diplomáciai képviseleten voltak.