Mégsem koszovói a repülőn túszt ejtő férfi

MTI/velvet
MTI/velvet
2014.04.10. 19:39

Nem koszovói állampolgár volt az a férfi, aki április elsején a Lufthansa Münchenből Budapestre tartó járatán megtámadott és megsebesített egy utaskísérőt – közölte hivatalos levelében Koszovó budapesti nagykövetsége. A férfi – akit a felső-bajorországi rendőrparancsnokság április elsejei közleményében egy 28 éves koszovói állampolgárnak nevezett – Magyarországon nyújtott be menedékjog iránti kérelmet, majd Németországba utazott, ahol őrizetbe vették. Az ügyében hozott határozat alapján rendőri kíséret nélkül szállították volna vissza Budapestre. 

A férfi valószínűleg meg akarta akadályozni a kitoloncolását, ezért röviddel a gép felszállása után egy törött borotvapengével megsebesített egy 50 éves utaskísérőt. Amikor a 82 személyt szállító repülőgép kapitánya értesült az incidensről, úgy döntött, hogy visszatérnek Münchenbe. A gép kiürítése után a repülőtéri rendőrség egy tolmács segítségével felvette a kapcsolatot a férfivel, akit végül őrizetbe vettek. 

Koszovó budapesti nagykövetsége a koszovói belügyminisztérium és az illetékes német hatóságok hivatalos jelentéseire hivatkozva azt írta, hogy az incidensben érintett férfiről tévesen állították, hogy koszovói, ez az információ nem helytálló sem az illető származására, sem állampolgárságára nézve.

Az eset hőse amúgy a magyar Konka Csaba volt, aki szembeszállt a férfivel, és a Velvetnek is nyilatkozott.