Az első hírek szerint kilenc évig egy garázsban tartották fogva azt a 15 éves lányt, akit az argentin fővárosban, Buenos Airesben találtak – írja a BBC. Úgy tudni, a lány hosszú fogsága alatt csak kenyeret és vizet kapott. Egyedüli társai egy kutya és egy majom voltak, ő maga a kilenc év alatt kétszer mehetett ki a garázsból. Minden egyes alkalommal szíjjal verték, ha megpróbált enni az állatok maradék ételéből. A Buenos Aires Herald szerint az állatok normálisan kaptak ételt, jó kondícióban voltak az alultáplált lányhoz képest.

A mostohaszüleit, akik valószínűleg az egészért felelősek, letartóztatták és rabszolgatartással és bántalmazással vádolják. A Herald a 43 éves Daniel Gómezként és az 56 éves Adriana Barrosként azonosította őket. Az egyelőre rejtély, hogy a lány miként szabadult ki, annyit tudni, hogy van egy testvére, aki nem itt élt, ő kutatta fel a húgát. A lány azután került a nevelőszülőkhöz, hogy 2001-ben az igazi szüleit – egy hétgyerekes párt – a bíróság alkalmatlannak talált a nevelésére anyagi okokból. A mostohaszülők és a biológiai szülők 2005-ig tartották a kapcsolatot, de ekkor elvágták a dolgot, nem tudni, miért szakadt meg a kontakt. A lányt mindenesetre most kórházban ápolják.

Ilyen súlyos eset ugyan nem, de zaklatásos esetek azért a magyar nevelőszülői rendszerben is előfordultak már. A rendszer alapvetően jól működik, de a hibák a gyerekek jövőjét veszélyeztetik. Cikkünket a témában itt olvashatja.