Hiába kértek segítséget két különböző orvostól is egy féléves gyerek megbetegedésekor a családtagok, a 41 fokos láz ellenére az orvosok egyike sem észlelte a gyerek bakteriális fertőzését, és kórházba sem utalta a gyermeket. A kislány végül sorozatos orvosi mulasztások miatt elhunyt, írja közleményében a Heves Megyei Főügyészség. A januári haláleset miatt az Egri Járási Ügyészség két orvos ellen is vádat emelt. 

A főügyészség közlése szerint a kislány január 5-én, a késő esti órákban belázasodott tarnabodi otthonában. 41 fokos lázát a rá felügyelő nagymamája lázkúppal és borogatással próbálta csillapítani. Mivel ez nem járt eredménnyel, kevéssel éjfél után felhívatta a Hevesi Orvosi Ügyeletet, ahol többször is beszélt az egyik orvossal (I. rendű vádlott), aki további házilagos lázcsillapítást javasolt. A csecsemő állapota azonban nem javult, ezért az időközben hazaérkező szülei hajnali 3 óra körül saját autójukkal az Egri Markhot Ferenc Kórházba szállították. A gyermekosztályra azonban már nem jutottak be, egy nővér ugyanis orvosi beutalóhiányában elküldte őket.

Ekkor a szülők az Eger, Szálloda úti ügyeleti rendelőbe vitték gyermeküket, ahol az éjszakai ügyeletes orvost (II. rendű vádlott) tájékoztatták az előzményekről. Az orvos megvizsgálta a gyermeket, majd lázcsillapító injekciót adott neki, a kórházba azonban ő sem utalta be. Otthon a kislány állapota reggelre tovább romlott, ezért a szülők ismét az ügyelethez fordultak segítségért. Végül – annak ellenére, hogy a nappali ügyeletes orvos már kórházba utalta – a gyermek dél körül, a Miskolci Gyermekellátó Központba történőszállítása során, meningococcus B baktérium okozta vérmérgeződés talaján kialakult sokk következtében meghalt. Azzal, hogy a rájuk vonatkozó szakmai protokoll szabályait megszegték, a vádlottak hozzájárultak ahhoz, hogy a helyes diagnózis későn került megállapításra, így a beteg életben maradási esélyei csökkentek, írja a főügyészség.