horoszkóp

Nem is valódi az eltűnt Csontváry?

2014.04.26. 09:37

Több szakértő szerint is minimum kétséges annak a Csontváry műnek az eredete, melyről jelenleg csak annyit tudni, hogy valamikor eltűnt a MODEM-ből. A kép, Nemes-Lampérth József Táj dombokkal című képével szívódott fel, ismeretlen időben.

A Borsnak nyilatkozó dr. Romváry Ferenc művészettörténész és Csontváry szakértő azt állítja, hogy „gyenge és silány mű" . az alkotás. A szakember két Csontváry könyvet is írt,

„Ez a kép ötven év alatt sem került a szemem elé. A televízió és a fotók alapján azonban úgy látom, rendkívül gyenge kvalitású mű. A 80 millió forintos érték nem reális. Külföldön a kép aligha talál vevőre, nem hiszem, hogy eladás céljából lopták el." – állítja dr. Romváry Ferenc.

Czakó Ferenc festményrestaurátor  két kollégájával (Tarai Teréz  és Petheő Károly) dolgozott együtt a Csontváry életművön. „Gyenge képnek tűnik, ráadásul nem illik bele a festő életművébe. Számomra kétséges, hogy köze van Csontváryhoz. Biztosat persze csak akkor mondhatnék, ha élőben látnám a képet" – nyilatkozta a Borsnak Czakó Ferenc.

Antal Péter, a letétbe helyezett képek tulajdonosa ugyanakkor cáfolja a szakértők állításait. Elmondása szerint a Magyar Nemzeti Galéria bírálta a művet, ráadásul elmondása szerint Romváry ismeri a festményt is, még monográfiájában is reprodukálta. Antalt elmondása szerint nem érdekli, hogy mennyit érnek a festmények, csak vissza akarja kapni.