A négy ember megölésével vádolt H. Csanád Jutast kezelő intézet és a férfi védője szerint is szabad emberként hagyhatja el a vádlott kezelése helyszínét, ha gyógyultnak nyilvánítják – tudta meg a Velvet. Korábban maga a kulcsi gyilkosság vádlottja is ezzel ellentétes dolgokat mondott a bíróságon.

„A kényszergyógykezelés így tényleg életfogytig tartana" – jelentette ki H. Csanád Jutas még novemberben a Székesfehérvári Törvényszéken, amikor észrevételeket fűzött a tanúvallomásokhoz. A férfi ugyanis akkor azt mondta, hogyha kényszergyógykezelésre ítélik, mert a szakértők szerint nem volt beszámítható a cselekmény elkövetésekor, és a kezelés után gyógyultnak nyilvánítva szabadulna, akkor sem tudna hova menni befogadó hiányában. Márpedig most, a harmadik szakértői vélemény után – miszerint H. nem volt beszámítható a mészárláskor – nagy a valószínűsége, hogy életfogytiglani börtön helyett kényszergyógykezelésre küldik a férfit. Ez pedig legfeljebb 20 évig tarthat.

Arról, hogy valóban az őt kezelő intézetben kell-e maradnia, ha nem talál gyógyulása és szabadulása után befogadót, két megkérdezett forrásunk is nemlegesen nyilatkozott. Antal Albert, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (ahol eddig is kezelték H.-t) főigazgató főorvosa szerint semmilyen gyámságra vagy befogadóra nem szorul majd a vádlott, ha gyógyultnak nyilvánítják. Ekkor szabadon elhagyhatja majd a számára kijelölt intézményt. Hortobágy Tibor, a férfi kirendelt védője is hasonlóan nyilatkozott: „Akkor igen, szabadon engedik. Felülvizsgálatra nem fog szorulni, ha gyógyultnak nyilvánítják. Éli tovább az életét, mint bármelyik ember". Hortobágyi szerint az is elképzelhető, hogy ha hajléktalanná válhatna befogadó és lakás híján, az sem korlátozza a szabadságát.

A 24 éves vádlottat előre kitervelten, különös kegyetlenséggel több emberen elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség. 2012 április 4-6. között ugyanis  meggyilkolta  bátyját, nagyapját, nagyanyját és apját kulcsi otthunkban, nővérét, édesanyját, illetve nővére barátját pedig súlyosan megsebesítette.