Rendőrök zárták le hétfő reggel a Citadellát - tapasztalta az MTI helyszínen lévő tudósítója. A Citadella sorompójánál nem engednek tovább senkit, turistacsoportokat sem. A rendőrök azt közlik az oda érkezőkkel, hogy végrehajtási eljárás van folyamatban. A zárást talán hétfő estig feloldhatják.

hvg.hu hétfőn arról írt, hogy információik szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) próbálja kisajátítani a területet. A Citadellát használó vállalkozók egy korábbi kormányhatározat értelmében az MNV birtokába adták az általuk használt területet, az MNV ezután a XI. kerületi önkormányzat birtokába juttatta a Citadellát, amelyre tavaly novemberben ideiglenes, a téli időszakra szóló használati szerződést kötött a vagyonkezelő - áll a cikkben, amely szerint a Citadellán vendéglátó helyet üzemeltető vállalkozók akkor adnák át az ideiglenes szerződés lejárta után a területet, ha az ott lévő eszközök árát – beruházásaik értékét – az állam megtéríti.

A nemzeti vagyon részét képező Citadellával kapcsolatban folytatott közigazgatási eljárási határozat tavaly október elsején mondta ki, hogy az eddigi használat, hasznosítás nem felel meg a világörökségi törvényben foglalt követelményeknek, ezért a Citadellát használó, hasznosító személyek, társaságok és cégek kötelesek az általuk birtokolt területeket 30 napon belül a MNV Zrt. mint az állam tulajdonosi jogait gyakorló szerv birtokába adni.

A Velvetnek Veres István vállalkozó cáfolta, hogy az ő érdekeltségeibe tartozó vállalkozások ellen irányulna  rendőrségi akció. 

Újbuda polgármestere 2013. november 12-én jelentette be, hogy az önkormányzat birtokba vette a Citadellát. Majd tavaly december végén döntött úgy a kerület, hogy visszaadja a Citadella vagyonkezelői jogát az MNV-nek.

A döntésről szóló közleményben akkor azt írták, a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a XI. kerület határozott időre, 50 évre vegye vagyonkezelésbe a Citadellát, melynek turisztikai fejlesztése, kulturális célú hasznosítása, a szélesebb közönséget vonzó, hosszú távú üzemeltetése így nem biztosított.