Világháborús rakétát találtak a II. kerületben

2014.05.08. 15:39 Módosítva: 2014.05.08. 18:40

Egy világháborús rakétát találtak a II. kerületi Ribáry utcában egy építkezésen csütörtök délután, a környéken 18 társasházat kiürítenek - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.

Várkonyi Melinda elmondta, hogy építkezés közben került elő az M30-as vagy M31-es rakéta, amelynek elhelyezkedéséből következtetve valószínű, hogy kilőtt állapotú. A rakéta jelenlegi helyzetében nem látszik, hogy a robbanószerkezetet magában foglaló harci rész rajta van-e a robbanótesten. Emiatt a Marczibányi téren, az Aranka, a Bimbó és a Ribáry utcában 18 társasházat kiürítenek - tette hozzá.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a lakosságvédelmi intézkedés körülbelül 260 lakost érint. Az igazgatóság a II. kerületi önkormányzattal együttműködésben a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumot jelölte ki ideiglenes befogadóhellyé.

raketa
Fotó: MTI

Friss: 

Hatástalanították a tűzszerészek a Katyusa rakétát, amelyet Budapest II. kerületében. Várkonyi Melinda elmondta: az M31-es, közismertebb nevén Katyusa rakétán rajta volt a harci része, amelyben a gyújtószerkezet található. A tűzszerészek ezt kiszerelték, így szállíthatóvá vált a rakéta.

A rakéta 1,8 méter hosszú, harci része 31 centiméter átmérőjű, ebben mintegy 30 kilogrammnyi robbanóanyag van. Valószínűleg a gyújtócsappantyú hibája miatt nem robbant fel - közölte Várkonyi Melinda. A rakétát elszállítják, de nem semmisítik meg, mert ritkaságnak számít, és oktatási célokra használhatják majd. A környék lezárása megszűnt.