Többéves letöltendő vagy felfüggesztett börtönre, illetve fogházra ítélte a Zalaegerszegi Járásbíróság azt a kilenc embert, aki – más bűncselekmények mellett – rövid idő alatt 24 millió forinttal károsított meg egy pszichésen labilis fiatalembert – közölte a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője hétfőn. Beznicza Árpád elmondta: a kilenc vádlottat – közülük öten nem jelentek meg az ítélethirdetéskor – négy egyesített ügyben csalás, lopás, orgazdaság, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint kábítószerrel való visszaélés miatt találták bűnösnek. A legfőbb vádpont szerint a vádlottak közreműködtek egy pszichésen labilis fiatalember kifosztásában.

A fiatal férfi még 2010-ben véletlenül tévedt be egy zalaegerszegi családi házba, ahol beszélgetni kezdett az ott tartózkodó, 70 év feletti nővel. Szóba került, hogy az asszonynak lakásfelújítás miatt pénzre lenne szüksége, mire a férfi nem sokkal később több mint 370 ezer forint értékű svájci frankot vitt neki. A nő a tárgyaláson ezt tagadta, de a pénz átadásakor több vádlott is jelen volt. Azt is látták, hogy a férfi zavart, „bolond gyerek", ezért úgy döntöttek, megpróbálnak további összegeket szerezni tőle, ami sikerült is nekik. A zavart fiatalember öngyilkosságra készült, ezért előtte egy közjegyzői okiratban unokatestvérének ajándékozta zalaegerszegi házát, valamint egy vidéki családi házas ingatlant.

Az öngyilkossági kísérlete után kórházba került férfit a hatodrendű vádlott azzal hozta ki, hogy a hozzátartozójának mondta magát. Több üzletbe is elvitte magával, és televíziót, telefont, tűzhelyet vetetett a férfival, de később mindezt tagadták. A kórházból kikerülve a sértett – megmagyarázhatatlan okból - az első és másodrendű vádlottakhoz költözött, akik rávették, hogy az elajándékozott két ingatlant kérje vissza. Miután ez megtörtént, áron alul eladatták vele az ingatlanokat, a vételárat pedig megtartották maguknak. Vádlott-társaik ezt megelőzően azonban több száz értéktárgyat – köztük értékes könyv-, érem-, bélyeg- és rádiógyűjteményt – vittek és adtak el a lakásból.

A vádlottakat a férfi kifosztása mellett abban is bűnösnek találták, hogy külföldről veszélyes hulladéknak számító akkumulátorokat hoztak be Magyarországra, amelyeket Ausztriában loptak el. A harmadrendű vádlottat kábítószerrel való visszaélés miatt is bűnösnek találták. A vádlottakra a bíróság fél évtől 3 és fél évig terjedő börtön vagy fogházbüntetést szabott ki, az enyhébb büntetések esetében a végrehajtást felfüggesztették. A bíróság arra kötelezte az első hat vádlottat, hogy fizessenek vissza a sértettnek csaknem 19 millió forintot. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak, illetve védőik enyhítésért fellebbeztek, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért.