Hétfőn az alábbi segítségkérésre bukkantunk a Facebookon, Molnár János oldalán:

„Hello Face-lakók. Segítséget szeretnék kérni tőletek. Keresem a hölgy hozzátartozóit, akinek a képét feltöltöttem ide. Ma kora este találtam a hölgyre Budapest 16. kerület és Csömör határában, az M0-ás mellett, a HÉV-töltés oldalába próbált legyengülve felmászni a HÉV-sínhez. A nénit Gizella néninek hívják. 1929. szeptember 2-án született Budapest XIII. kerületében. Kérem, aki a képek alapján felismeri, hívjon fel, hogy elmondjam, hogy hova vitték a mentősök a nénit. Előre is köszike, ha megosztjátok, amit ide írtam."

Nézze meg a képet, hátha felismeri a hölgyet, a kép alatt pedig elolvashatja a megtalálás teljes történetét

.

Telefonos megkeresésünkre Molnár János elmondta, hogy épp az M0-s körgyűrűn haladt kisteherautójával, akkor látta a hölgyet, ahogy próbál felmászni a töltés oldalán. Épp megpihent, a töltés felénél tartott ekkor. Molnár ezután lerakta a céges kocsit, és kíváncsiságból visszament, hogy lássa, ott van-e még a néni. „Zavart, hogy ott fekszik, bármi történhet vele" – indokolta visszatérését. 

Ekkor a nő már a beton vízelvezetőn próbált felmászni, nem sok sikerrel. A HÉV síneihez jutott volna fel, ha sikerül neki (a csömöri lehajtó és a kistarcsai csomópont között történt ez). „Odamentem, próbáltam szólítani a hölgyet, nem nagyon reagált rá, nem hallotta" – emlékezett vissza Molnár. Mielőtt végleg felért, sikerült megszólítania, ami nagy szerencse volt, mert épp jött a HÉV. „Szépen megpróbáltam levinni, a nyakamba kapaszkodott, levittem, utána fölvettem ölbe, úgy vittem a kocsiig" – magyarázta a mentést. A kocsiban adott neki vizet, mert ki volt száradva, majd megkérdezte, tudja-e, hol van. A 85 éves néni össze-vissza beszélt, nem tudta, miként került a töltéshez.

A férfi nagyjából ismerte Csömört, egy orvosi rendelőt keresett, viszont az Erzsébet királyné utcai egészségház zárva volt, így átmentek a rendőrséghez. Ott se volt senki, de a kifüggesztett ügyeleti telefonszámot felhívta, a rendőrök pedig ottmarasztalták meghagyva, hogy hívja a mentőket. „Végül odajöttek a helyi, csömöri rendőrök a helyszínre, megpróbálták a hölgyet szóra bírni, hogy mégis hol született, mikor született és a szokásos dolgokat" – idézte fel Molnár. Nem volt a nőnél semmilyen igazolvány, csak egy kulcs és két szövetzsebkendő. Kulturált állapotban volt, tisztán volt öltözve, nem volt hajléktalan. Molnár szerint „azt mondta, hogy tegnap került ki az utcára, de nem tudta elmagyarázni, miért". Ráadásul zavarosan beszélt, nem tudni, mi az igaz abból, amit elmondott.

A rendőrség közben lekérdezte az adatait, nagy nehezen beazaonosították, hogy Budapesten született, mi a leánykori neve, ki volt a férje. Az M0-s mellett van egy idősgondozóü, de oda nem vették fel, nem ismerték. Nem volt bejelentett lakcíme sem, úgyhogy a rendőrök elvitték a kistarcsai kórházba. Molnár János elmondta, „nem tud magáról a néni, vagy szenilis vagy valami betegsége van szegénynek", nem tudta például, milyen évet írunk. A férfi azért rakta fel a Facebookra a történetet, mert a rendőrök sem jutottak közelebb az azonosításához. Szerinte „annyi mindenkinek tudnak segíteni a Facebookon, hátha valaki rátalál". 

Ha ön ismeri a hölgyet, írjon a velvet@mail.index.hu címre, és segítünk összekötni önöket!