Furcsa módon hirtelen mégis úgy gondolja Eva Rezešová, hogy a 2012. augusztusi baleset teljesen máshogy történt, mint ahogy hónapok óta állítja. Legalábbis erre lehetne következtetni abból, hogy Novák Péter védőügyvéd teljesen új védekezési stratégiát dolgozott ki a Hvg.hu szerint. Fonák módon azért mentetné fel védencét, mert állítása szerint mindössze percekkel az ütközés előtt húzta meg a vodkásüveget, így az alkohol még fel sem szívódott a vérében a balesetkor, tehát nem lehetett hatással a reakcióidejére sem. 

Első fokon enyhe ittasságot állapítottak meg Rezešovánál (0,51-0,8 ezrelék), bár ezt árnyalja, hogy a vérmintát vevő hatvani orvosok nem jártak el kellő körültekintéssel a karambol után. Ezt a fokú ittasságot az első fokon, nem jogerősen hat év fogházra ítélt vádlott azzal magyarázta, hogy egyrészt alkoholtartalmú köhögéscsillapító gyógyszert szedett, amit alaposan meghúzott a történtek előtt, másfelől a vodkásüvegbe is beleivott egyből autója felborulása után. Az egyértelmű, hogy az alkohol a baleset előtt került Rezešová szervezetébe, így a második védekezése nem áll meg.

Rezešová a védelem szerint a karambol előtt, „4 óra 40 perc és 4 óra 42 perc között is, azaz 3-5 perccel a baleset bekövetkezése előtt" ivott, méghozzá egy deci vodkát. Kiszámították, hogy ha tényleg ennyit és ekkor ivott, akkor nem feltétlen érte el a véralkoholszintje az ittasságot jelentő 0,51 ezreléket. A Hvg.hu szerint igazának bizonyítására Novák több olyan tanút is idéz majd, akik nem látták jelét Rezešová ittasságának, márpedig 0,51 ezrelék felett ennek már vannak jelei.

Ezzel nincs vége a védelem nagy módosításainak. A védelem új álláspontja szerint, nem is számít olyan jelentős sebességtúllépésnek az az alsó hangon 165 kilométer per óra, amennyivel legalább ment a szlovák nő. Novák érdekes módon így fogalmaz a lap szerint: „a vádlott 26 százalékos sebességtúllépése semmiképpen sem tekinthető jelentősnek, sem a sebességhatárt lényegesen meghaladónak”. Ráadásul autópályán ennek nincs is akkora rizikója. Azt is szeretnék elismertetni a bírósággal, hogy Rezešová esetleges alkoholos befolyásoltságának nem volt köze a gyorhajtáshoz, szóval nem ittassága miatt száguldozott.

A Hvg.hu által megkérdezett ügyvéd szerint nem valószínű, hogy a másodfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék elfogadja majd a védelem védekezését. „Irreális, hogy már ott tartanak, hogy nem is ivott, miközben több, különböző alkoholteszt is pozitív lett, ezért lenne meglepő, ha ezek után a bíróság mellőzné az ittas vezetést” – fogalmazott az büntetőjogász. Mindenesetre csütörtökön mindez kiderülhet, ekkor tartják az első tárgyalását a Rezešová-ügy másodfokú perének. Feltéve, ha a vádlott megjelenik, mivel az utóbbi időszakban egészségi állapota ezt nem teszi lehetővé.