Végstádiumban lévő rákbetegekre íratták át cégeiket az adócsalók

2014.05.23. 16:07

A NAV közép-dunántúli pénzügyi nyomozói két Komárom-Esztergom megyei vállalkozás vezetőit vették őrízetbe, mert a bevételeket a fővállalkozást irányító személyhez köthető alvállalkozások fiktív számláival ellensúlyozták. Ezzel az módszerrel a vállalkozások 244 millió forint adót csaltak el - írja a kemma.hu. A szervezet irányítói próbáltak kibújni a felelősségre vonás alól: két céget átírattak végstádiumban lévő rákbetegekre, akik a „cégszerzés” után rövidesen elhaláloztak. Kiderült, hogy a komáromi főszervező rendszeresen járt jósnőhöz, aki megjósolta neki a sikeres üzleteket. Sőt, tavaly év végén megjósolta azt is, hogy a férfit 2014 áprilisában vagy májusában lecsukják.

A bűnözői csoportra egyszerre 25 helyszínen, 96 pénzügyi nyomozó, adórevizor és pénzügyőr járőr csapott le. Lefoglalták a cégek könyvelési anyagait és telefonjait, valamint a számlázásokra használt számítástechnikai eszközöket. Az akció során a komáromi és oroszlányi irányítótól csaknem 16 millió forint készpénzt foglaltak le. Az okozott kár megtérülésére eddig mintegy 131 millió forint értékű vagyont biztosítottak: bankszámlákat, ingatlanokat zároltak. 

Jelenleg az ügyben 5 gyanúsított van, akik közül a két főszervező házi őrizetben van. Bár az elsőfokú bíróság házi őrizetről határozott, a másodfokú döntés valóra váltotta a jövendőmondó jóslatait és a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba kerültek. Az elkövetők költségvetési csalás bűntett miatt akár 10 év szabadságvesztést is kaphatnak.