Hétfőn a jászkiséri körzeti megbízott egy gépkocsi átvizsgálásakor 13 kilogrammnyi szarvasgombát talált. A kocsiban tartózkodók elmondták, hogy Jászapáti külterületén, a Pataki erdőben engedély nélkül szedték a szarvasgombákat – olvasható a police.hu-n.

A körzeti megbízott lefoglalta a gombát és lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt előállította az öt férfit. A rendőrségi közleményből nem derül, hogy az engedély nélkül szedett szarvadgombának mennyi volt az értéke.

A jászapáti rendőrőrsön az öt férfit gyanúsítottként kihallgatták.

Bagi István gombaszakértő a Velvetnek elmondta: a szarvasgomba hozzávetőleges nagykerekedelmi forgalmi értéke jelenleg 45-50 euró kilogrammonként. Ami azt jelenti, hogy a lopott szarvasgomba értéke mintegy 170 ezer forint.

Mivel a szarvasgomba értékét sok tényező meghatározza, például, hogy milyen fajról van szó, illetve, hogy milyen időszakban szedik őket, ezért az értékét a gombának csak hozzávetőlegesen lehet megállapítani. Június 15. előtt például nem lehet szarvasgombát szedni a törvény szerint. Bagi elmondta, hogy a tolvajok ilyenkor nem kapnak érte ennyit. Az a probléma, hogy a Jászságban kis erdők vannak, és ilyenkor a tolvajok felkapálják az egész erdőt a gomba után kutatva. Egyébként a gomba keresésére is szigorú törvények vonatkoznak. Például a kereső kutyának és a szakértőnek is vizsgával kell rendelkeznie, és az erdő tulajdonosától engedélyt kell kérni külön a keresésre.

A gombaszakértő emlékeztetett rá, hogy ez állandó és komoly probléma ilyenkor, amikor a szarvasgomba szezon elkezdődik.