Tíz hónap, egy év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság hétfőn azt a férfit, aki tavaly januárban tolatás közben a szemétszállító autóval nekinyomta kollégáját egy villanyoszlopnak Hajdúsámsonban, a férfi belehalt sérüléseibe – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője az ítélethirdetés után. Tatár Tímea hozzátette: a bíróság a vádlottat 2 év 6 hónapra eltiltotta a járművezetéstől és kötelezte a 193 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Vágó Zsolt bíró indoklásában kiemelte: a vádlott elmulasztotta a KRESZ azon szabályának betartását, miszerint hátramenet esetén – ha azt a személy és vagyonbiztonság megkívánja - irányító személyről kell gondoskodni. A végzetes manőver idején ez mindenképpen indokolt lett volna, a hajdúsámsoni zsákutca ugyanis lejtett, az utat hó és jég borította, a villanyoszlop pedig csaknem két méterre állt a kerítésektől – fejtegette a bíró hozzátéve: a vádlott azonban éppen azt a kollégáját tévesztette szem elől, akinek irányítania kellett volna a tolatást. 

A bíróság a tanúvallomások alapján megállapította azt is, hogy a két segítő a tolatás megkezdése előtt leszállt a járműről, a sértett pedig már a manőver megkezdése után szállhatott vissza a fellépőre. A Debreceni Járásbíróság a szakértői véleményt elfogadva kimondta azt is: sem a visszapillantó tükrökben, sem a járműre felszerelt hátratekintő videorendszerben nem lehetett észlelni, hogy valaki tartózkodik a fellépőn. A szemétszállító járművön nem volt olyan biztonsági berendezés sem, amely letiltotta volna a tolatást, ha valaki a fellépőn áll.

A bíróság az ítélet kiszabásakor súlyosító körülményt nem talált. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor, hogy a vádlott 36 éven keresztül, másfél millió kilométert vezetett balesetmentesen. Az ítélet nem jogerős, az ügyész tudomásul vette a döntést, a vádlott és védője azonban 3 nap gondolkodási időt kért.