A maximálisan kiszabható, 5 év felfüggesztés mellett két év fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a férfit, akinek 8 kutyája 2010-ben rátámadt egy idős férfire. A 67 éves szomszéd belehalt a harapásokba.

A nyolcagresszív kutyától évek óta rettegtek a környékbeliek, többször fel is jelentették a gazdájukat a veszélyes fenevadak miatt. Nem csak a szomszédok, de még a gázóraleolvasók is rettegtek, a gázszolgáltató is intézkedett a kóborgó, támadásra hajlamos kutyák miatt: ultrahangos kutyariasztót adott munkatársainak, ha arra kellett menniük. A halálosan megsebesített férfi is tartott a házőrzőktől, nem egyszer már körbevették, és megrágták az autóját, amikor kiszöktek, ezért mindig láncos botot tartott magánál. A környéket rettegésben tartó öt komondor és három kuvasz-labrador keverék gyakran kiszökött és ekkor mindenki menekült előlük. 

A támadás napján is így történt, ám a vádlott sokáig azt állította, hogy szomszédja bement az udvarra és ott támadtak rá a kutyák. Mivel az egyetlen szemtanú maga az elhunyt volt, ezért a bíróság 39 tanút hallgatott ki, 9 szakértőt kért fel, és még helyszíni bizonyítást is tartott. Végül kiderült, hogy az ebek a kerítésen kívül támadták meg - ezt bizonyította többek között az áldozat kerítésen kívül levő ruhafoszlányai is - és csak ez után vonszolták be a magatehetetlen, sokkos állapotban lévő férfit a kutyák az udvarra. 15 perccel később a kutyák gazdája találta meg a szinte felismerhetetlenségig összeharapott férfit, akihez mentőhelikopter is érkezett, de belehalt sérüléseibe. 

A bíróság szerint egyértelmű, hogy a vádlott tisztában volt a veszéllyel, de nem volt körültekintő, a nyolc házőrző elzárásáról, felügyeletéről nem gondoskodott. A korábbi figyelmeztetések miatt pedig tudnia kellett, hogy hanyagságával az arra haladó emberek testi épségét, életét veszélyezteti. A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a védő felmentésért fellebbezett, a vádlott 3 nap gondolkodási időt kért.