Három napig hiába kereste családja a 66 éves V. Istvánt, aki súlyos demens betegségben szenved, mire kiderült, hogy miközben eltűnés miatt országos körözést adtak ki ellene, szabálysértési őrizetben volt a fogdán, mert megevett három fánkot és nem tudta kifizetni.

A demencia az értelmi képességek lassú, folyamatos és egyre súlyosbodó hanyatlása, melynek során az emlékezés, a gondolkodás és az ítélőképesség egyre inkább károsodik. Nem csoda, hogy a rendszeres orvosi ellátásra szoruló férfit a család azonnal minden fórumon keresni kezdte: bejelentették a rendőrségen az eltűnését, a közösségi oldalra feltöltötték a képét, kiplakátolták a környéket, és keresőcsoportokat is szerveztek, hiszen a memóriazavarokkal küzdő férfi a gyógyszerei nélkül előbb-utóbb magatehetetlenné vált volna. Három nappal a később a rendőrség hívta fel a családot, hogy V. Istvánt a Gyorskocsi utcában keressék, mert 72 órás szabálysértési őrizetben ül a fogdában.

„Nem akartam hinni a fülemnek! Miközben mi és több segítő szervezet égre-földre kerestük, 3000-en osztották meg a felhívást a Facebookon, apu szombat délután óta 72 órás szabálysértési őrizetben ült fogdában úgy, hogy a személyazonosságát sem tudták megállapítani" – mondta el a Velvetnek a férfi lánya, aki nem érti, miért nem értesítették őket, mert bár a személyazonosságát igazoló irat nem volt édesapjánál, a pénztárcájában megtalálható papíron ott voltak a család és hozzátartozók adatai, éppen ilyen esetekre készülve.

„Biztosan átnézték a holmiját, hiszen össze-vissza voltak pakolva benne a dolgok. Mégsem hívtak minket. Három napig tartott, mire összeértek a szálak?" – tette fel a kérdést az asszony. 

A férfit, úgy tudjuk, orvos is vizsgálta, mielőtt őrizetbe vették volna, és megállapította, hogy egészséges. A családja ugyanakkor elmondta, hogy rendszeres gyógyszeres kezelésre szorul, és mivel három napig nem szedte a gyógyszereket, nagyon sokat romlott az állapota, jelenleg is a pszichiátrián kezelik – ahova egyébként a rendőrök szállították át, miután a család bemutatta a betegségét igazoló orvosi dokumentumokat. 

„Egy napja kóborolt étlen-szomjan, amikor állítólag betért egy boltba, kért négy fánkot, amiből hármat megevett fizetés nélkül. Ez 380 forint volt" – mondta a a Velvetnek asszony, aki még a rendőrségi feljegyzést is megmutatta:  „A … fánkárusnál V. I. kikért 2 db csokis fánkot és 2 db túrós fánkot, majd fizetés előtt a két csokisat és egy túrósat elfogyasztott, a negyedik túrósat összefogdosta és ezzel eladhatatlanná vált. Ezt követően felszólításra nem volt hajlandó az elfogyasztott fánkokat kifizetni. A lopási kár 380 forint, amely a sértett részére nem térült meg” – olvasható a hivatalos dokumentumban.

„Nem értem hogy fordulhatott ez elő, azért álltam nyilvánosság elé, hogy ez mással ne történhessen meg" – mondta V. Ágnes.

Felkerestük a rendőrséget is, hogy miként lehetséges az, hogy az orvos a súlyosan beteg, szellemileg leépült férfit megvizsgálta, aki már 1 napja nem szedte a gyógyszereit, és ennek ellenére egészségesnek ítélte, de erre a kérdésünkre nem kaptunk választ. Érdeklődtünk arról is, hogy miután a férfi nem tudta megmondani saját nevét (állapota miatt) és átnézték a nála lévő tárgyakat, miért nem értesítették azokat a családtagokat, akiknek a neve és telefonszáma benne volt a tárcájában, ám erre csak egy szűkszavú "Mert a férfi nem kérte" választ kaptunk. Ezek után felmerült bennünk, hogy a családtagok elérhetőségeinek ismeretén kívül mire volt még szükségük ahhoz, hogy azonosítsák a férfit, illetve ilyen helyzetben milyen módon próbálják meg kideríteni az illető személyazonosságát. Mint írták, "a rendelkezésre álló összes törvényes eszközzel."  Végül ugyan sikerült valamilyen módon rájönniük a férfi kilétére, ám addigra V. István már három napja nem szedte a gyógyszereit és olyan rossz állapotba került, hogy még mindig a pszichiátrián ápolják.