Komoly fenyegetésnek nevezte Philip Hammond brit külügyminiszter a nyugat-afrikai ebola járvány átterjedését Európára – írja a BBC. Ez azért fordulat, mert a legtöbb mértékadó európai lap eddig lefitymálta a lehetőségét, hogy komoly baj lehet Európában a vírusból, de mostmár egy vezető politikus fejezte ki rémületét. Az angol közegészségügyi hivatal nemzeti riadót rendelt el a brit orvosok körében, főleg azután, hogy Nigéria jó légi kapcsolatokkal rendelkező metropoliszában, Lagosban is megjelent az ebola.

Közben Sir Mark Walport, a brit kormány magasrangú egészségügyi tanácsadója is ijesztget: „Az emberre legveszélyesebb fertőzések mindig is azok voltak, amik más fajoktól bukkantak fel. Ezek potenciális fenyegetések ránk nézve" – utalt arra, hogy egy gyümölcsevő denevérfaj terjeszthette el a vírust a hetvenes években Közép-Afrikában.

A britek attól is tartanak, hogy jelenleg nem igazán kontrollálják az érintett afrikai kormányok (Guinea, Sierra Leone és Libéria) a helyzetet, a vírus terjed a porózus határokon. Ahogy a Velvet tegnap megírta, ráadásul sok babonás vidéki retteg a vöröskeresztesektől és védőruhás orvosoktól, szerintük ők terjesztik az ebolát, így be sem engedik őket a falvakba. A sámánjaik azonban nem ismernek hatásos ellenszert (bár a jelenlegi orvostudomány sem), így a vírus még könnyebben terjed tova.

A február óta tomboló vírus a testnedvekkel való érintkezéssel terjed, nagyon magas a halálozási rátája, de ha hamar feledezik, még van esély a felépülésre. A főbb tünetei a magas láz, a belső vérzés és az idegrendszer károsodása. A jelenlegi vírus halottainak a száma a 600-hoz közelít úgy, hogy még nem ért el sűrűn lakott területeket.