Egyre több a kérdés a pénteken kiégett Szilke utcai társasházi lépcsőház ügyében. Az átvizsgáláskor egy rakat fegyvert találtak a lépcsőházhoz tartozó egyik tárolóban: dobtáras és állványos géppisztolyokat, forgótársas pisztolyt, kézigránátokat, maroklőfegyvereket, puskákat, pisztolyokat, lőszereket, taposóaknát találtak a rendőrök, amik egy idős férfi tulajdonát képezték.

PestiSrácok arról ír rendőrségi forrásaira hivatkozva, hogy valószínűleg egy egykori munkásőr fegyverei voltak ezek, legalábbis a munkásőrségnél voltak rendszeresítve. A portál úgy tudja, a 74 éves férfi fegyverei nem voltak hatástalanítva, azokat szakszerűen tartotta és akármikor használhatta volna őket. A hivatalos kommüniké ugyanakkor azt írta, csak a fegyverek egy része volt éles.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság III. kerületi Rendőrkapitánysága közveszély okozás megalapozott gyanúja miatt indított eljárást Cs. Zoltán 74 éves budapesti lakos ellen.

Eközben az MTI arról ír, hogy Bús Balázs III. kerületi polgármester elrendelte a kerületi, az Óbudai Vagyonkezelő Zrt.-t a kezelésében lévő társasházak közös tulajdonú helyiségeinek ellenőrzését. Bús felkérte a házak közös képviselőit, hogy ők is ellenőrizzenek. A Velvet megkereste a Fővárosi KAtasztrófavédlemi Főigazgatóságot is, Kiss Norbert szóvivő kérdésünkre annyit mondott, a Hatósági Osztályuk csak a szokásos, menekülési útvonalakat biztosító ellenőrzést végzi. A pénteki tűzesetről azt mondta, legfeljebb 45 napon belül lehet eredménye a tűzvizsgálatnak, magyarul akkor derül ki, szándékos volt-e a tűzokozás.

Pénteken a déli órákban riasztották a tűzoltókat a békásmegyeri lakótelepre, ahol egy tízemeletes panelház lépcsőházából dőlt a füst. Tudósítóinknak akkor több lakó is azt mondta, durranást hallott a tűz keletkezése előtt. 40 embert telepítettek ki, 5 embert vittek füstmérgezés gyanújával, megfigyelésre kórházba.

Mi az a Munkásőrség?

Az 1956-os forradalom leverése után hozták létre a karhatalmi, fegyveres szervezetet, amely közvetlenül az állampárt irányítása alá tartozott, és lojális tagokkal töltötték fel. A csúcsán 60 ezer fő szolgált itt, fegyvert viselhettek, kiképzést is kaptak. A pártmilíciát 1989-ben, a négyigenes népszavazás után számolták fel. (Forrás: Wikipedia)