Óriási vihar csapott le a fővárosra szerda késő délután, esti sötétséget okozva. A vihar az Időkép szerint kelet felől érkezett, előbb a pesti oldalt érte el.

Olvasónk jelentése szerint ezekben a pillanatokban csapott le a vihar a főváros dél-keleti kerületeire. A Gyömrői úton 20-30 centiméter víz hömpőlyög. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi út mindkét irányba szinte teljesen bedugult. Ugyanis a repülőtérre vezető oldalon lévő Shell kút utáni aluljáróban a víz fél méteres, és alig lehet átjutni rajta. Egy másik olvasónk a Soroksári úton látott tengert maga előtt.

A vihar 17 óra 3 perckor ért Budaörsre egy harmadik olvasónk szerint. A város alacsonyabban fekvő területeit 2-3 perc alatt árasztotta el a víz, a főutca Szabadság úti és Budapesti úti részén is megbénult a forgalom. A hegyekből lefolyó víz azonnal megtöltötte a vízelvezető árkokat, néhol ki is lépett azokból. A villámlás és a dörgés szinte folyamatos volt, az eső özönvízszerűen esett 20 percen át.

Emiatt nem közlekedik az 50-es villamos a Villanytelep és a Szarvas csárda tér, a 24-es villamos pedig a Keleti pályaudvar és a Dologház utca között a hirtelen leesett nagy mennyiségű csapadék miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán. Szintén az időjárás miatt nem közlekedik a 70-es troli a Lövölde tér és az Erzsébet királyné útja között, valamint a 37-es villamos a Sörgyár és a Kada utca között. A kimaradt szakaszon pótlóbuszok járnak. A BKK arról is tájékoztatott, hogy a Libegő szerdán már nem közlekedik.

Az ország keleti és középső részén átvonuló vihar miatt több vonalon jelentős késésekre kell számítani – közölte a Mávinform szerdán. Több vonalon beázások és villámcsapások miatt elromlottak a biztosítóberendezések és fák dőltek a vasúti pályára. Tura és Hatvan, Karcag és Püspökladány, Csengőd és Fülöpszállás között, valamint Rákos állomáson elromlott a biztosítóberendezés - írták. Csomád és Veresegyház között a pályára veszélyesen bedőlő fa, Pestszentlőrinc és Vecsés között fakidőlés okoz komoly fennakadásokat a közlekedésben. Emiatt a Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Cegléd-Szolnok-Záhony, a Budapest-Újszász-Szolnok-Lőkösháza, a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 40-50 perc közötti késésekre kell számítani az utasoknak – közölte a Mávinform.

Lecsapott a vihar Debrecenre is szerda délután: a legnagyobb károkat a nagy mennyiségű csapadék és jég okozta – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kelemen-Madai Petra elmondta: a debreceni, hajdúböszörményi és nyíradonyi tűzoltók mintegy 25 helyszínen dolgoznak a megyeszékhelyen. Főként lépcsőházakból és családi házak pincéjéből szivattyúzzák a vizet – tette hozzá.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy szinte hömpölygött a víz Debrecen egyes területein szerda délután. A belváros egyes területein, a város északi és keleti részén a víz a gépkocsik küszöbéig ért. Kelemen-Madai Petra elmondta: a debreceni, hajdúböszörményi és nyíradonyi tűzoltók mintegy 25 helyszínen dolgoznak a megyeszékhelyen. Főként lépcsőházakból és családi házak pincéjéből szivattyúzzák a vizet – tette hozzá.    

Több mint fél órára a 2-es villamos közlekedését is leállították a magas vízállás miatt – közölte a helyi közlekedési cég. A gyalogosok a Libakertben és az Újkert egyes részein lábszárközépig érő vízben gázoltak, a kerékpárral közlekedőknek pedig tengelyig érő vízzel kellett megküzdeniük. A hirtelen lezúdult nagymennyiségű csapadékot lassan nyelték el a lefolyók, a tűzoltók jelenleg is több helyen szivattyúzzák a vizet az elöntött pincékből, alagsori helyiségekből.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a heves zivatarok, a felhőszakadás, illetve a jelentős mennyiségű csapadék miatt. A veszélyjelzés szerint csütörtökön is az ország nagy részén lehetnek heves esőzések.

További képeket az Időképen is talál.