Először érkezett ebolás beteg Európába, eddig Afrikán kívül kizárólag az USA-ban kezeltek ebolával fertőzötteket. A The Telegraph beszámolt róla, hogy a 75 éves misszionárius Miguel Pajarest Libériából szállították Spanyolországba egy speciálisan felszerelt katonai repülőgéppel. A madridi III. Károly kórház fertőző osztályán kezdték meg az ellátását. Miguel Pajares egy a három misszionárius közül, akik pozitívak lettek ebolára a Libéria fővárosában található San Jose de Monrovia kórházban végzett teszt alapján. Az ebola vírus eddig 932 áldozatot követelt négy nyugat-afrikai országban.

Az ebola

Egy gyümölcsevő denevérfajról kerülhetett át az emberekbe, emberről emberre pedig cseppfertőzéssel, a beteg váladékaival való érintkezéssel terjed. Öt vírustörzset ismernek, ezek közül három okozta az eddigi afrikai fertőzések zömét. Terápia és vakcina nincs a vírus ellen, aminek egyes törzsei 90 százalékos hatékonysággal ölik meg áldozataikat (a jelenlegi vírus 50-60 százalékban halálos). Az első fertőzéseket 1976-ban jelentették Szudánból és az akkori Zairéből (ma Kongói Demokratikus Köztársaság).

Fertőzési szempontból az orvosok és ápolók is veszélyben vannak, tetőtől talpig védelmi ruhába kell öltözniük, és mindent fertőtleníteni kell.  Szúnyog nem terjeszti, bankjegy megérintésével nem lehet elkapni. Szappanos mosás, fehérítőszer, gépi mosás, szárítás és közvetlen napfény a vírus ellenségei, ilyen körülmények között nehezen éli túl.