horoszkóp

A tescós rablók vezére soha nem tett beismerő vallomást

2014.08.07. 12:14

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a tescós rablás három vádlottjára kért tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést, köztük Süveges Péterre. A férfi, mindazok alapján, amivel az elmúlt 18 évben megvádolták, a magyar kriminalisztika egyik legkülönlegesebb figurájának számít. Egy sorban említhető a Bene-Donászi párossal, a viszkis rablóval vagy éppen a százhalombattai rémmel, Balogh Lajossal.

Ez év februárjában nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolt Süveges Péter és társai ellen indult a tescós rablásként elhíresült büntetőügyben a hét vádlott közül háromra kért halálukig tartó fegyházbüntetést a Fővárosi Főügyészség. A bíróság azonban csak egyiküket ítélte tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre azzal az indokkal, hogy a férfi már korábban is követett el súlyos bűncselekményeket. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azonban azt szeretné, ha az eredeti ügyészi indítványnak megfelelően, a banda vezérének tartott Süveges és az a két férfi is élete végéig rács mögött maradna, akikre már első fokon is ténylegesen életfogytig tartó fegyházbüntetést kértek, írta a Népszabadság.

Kevesen tudják, hogy Süveges nem a budaörsi Tesco parkolójában elkövetett pénzszállító elleni támadás után vált híressé, vagy inkább hírhedtté. Sokkal korábban. Nevét a sportbarátok jól ismerhették, hiszen 1995-ben Kung fu Európa-bajnokságon vett részt, Bécsben a kick-box-Világkupán a dobogóra állhatott, abban az évben sportágában az év sportolójának is megválasztották. Süveges nem mellesleg teológiát végzett, majd jogi tanulmányokat is folytatott. Süvegesnek sűrű volt a 90-es évek közepe. A sportsikerek mellett más is történt akkoriban: 1996. december 23-án Budapest belvárosában a Váci utca és Pesti Barnabás (ma Piarista) utca sarkán egy géppisztolyból leadott lövéssel tarkított pénzszállító elleni támadás hajtottak végre. Nos, ennek a rablótámadásnak az elkövetésével gyanúsították meg Süvegest. Igaz, már 1997-ben, csak akkor buktak le, Süvegesből vádlott lett. Kilenc évet kapott, mert az ítélet szerint a társával símaszkban, géppisztollyal kényszerítették a pénzkísérőket az 53 millió forint átadására. Harmadik társuk egy autóban várta őket a tetthelytől néhány méterre, ezzel a gépkocsival menekültek el a támadás után.

Süveges abban különbözik a magyar kriminalisztika említett hírhedt alakjaitól, hogy ő soha, semmilyen ügyben a vád tárgyát képező bűncselekményekkel kapcsolatban nem ismerte el bűnösségét. Soha. Ráadásul mindig furcsa körülmények kísérték az ügyeit. A Váci utcai támadás után például az egyik támadó jó cimborájának mesélt a balhéról, aki felnyomta őket a rendőrségen. No persze a vamzer a bíróságon visszavonta a vallomását, de akkor már késő volt. A tescós támadás után a rabláshoz lopott BMW-ét felgyújtották, az ahhoz használt benzint egy kútnál vásárolták. Csakhogy a vásárlással megbízott bandatag nagy pontgyűjtő volt, ezt az alkalmat sem halasztotta el, így a pontgyűjtő kártyán keresztül állapították meg a személyazonosságát és bukott a banda – alig 19 nappal a támadás után. Ez utóbbi ügyben Süveges „elfogyasztott” három bírót, akik elfogultság miatt adták vissza az ügyet. Süveges és védője szerint fontos, Süvegesre nézve mentő bizonyítékok tűntek el, ráadásul a nyomozó hatóságok sok esetben azt sem tisztázták, hogy a különböző bűncselekményeket a banda tagjai közül pontosan kik is követték el.

Most pedig életfogytig tartó büntetés vár rá. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint társaival együtt olyan elvetemült és kegyetlen bűnözőkről van szó, akiktől más módon nem védhető meg a társadalom. Egyebek között azt hozták fel példaként, hogy a tescós rablók néven elhíresült bűnbanda olyan nagy tűzerejű, katonai célra gyártott lőfegyvereket és kézigránátot használt a bűncselekményekhez, amelyek egyértelműen bizonyítják: arra készültek, hogy bármikor, bármilyen helyzetben az ő akaratuk érvényesüljön, s hogy minden körülmények között, akár emberéletek árán is, képesek legyenek elmenekülni, ha úgy alakulna a helyzet. A fellebbviteli főügyészség szinte valamennyi vádlott terhére súlyosabb minősítést, valamint az első fokon kiszabott büntetés súlyosbítását indítványozta a Fővárosi Ítélőtáblának.

Mivel vádolják most?

Tescós rablás: A vád szerint Süveges egy négyfős banda tagjaként 2005. május 14-én este a budaörsi Tesco áruház parkolójában támadt rá egy pénzszállító autóra. A támadók az egyik pénzkísérőt combon lőttek, hogy társát a pénz átadására kényszerítsék. A kiérkező rendőrökkel tűzharcba keveredtek, menekülés közben kézigránátot is dobtak az egyik rendőrautóra, és végül 30 millió forinttal elmenekültek

Kalocsai házaspár kivégzése: A vád szerint Süveges két társával 2004. novemberében, Kalocsán az otthonában megtámadott egy házaspárt. A házban 30 millió forintnyi aranyat, készpénzt és műszaki cikkeket szedtek össze. Az akció közben a pénzváltással foglalkozó férfi felesége megpróbált elmenekülni. Támadóinak valahogy sikerült feltartóztatniuk őt, majd a férjével együtt egy autóba kényszerítették. Kalocsától Zsámbékig autóztatták őket, ahol Süveges utasítására társai kivégezték a házaspárt. A holttestüket megpróbálták elégetni, ez nem sikerült, ezért Héreg és Tatabánya között egy erdős részen ásták el. Ám egy évvel később a hatóságok megtalálták a holttestek maradványait, a pénzváltót sikerült is azonosítaniuk.

Más bűncselekmények:A vád szerint két társával 2005 telén és tavaszán magát rendőrnek álcázva, fegyverutánzattal az ország különböző településein további öt fegyveres rablást is elkövetett pénzváltók, telefon, illetve ékszerüzletek ellen; összesen 25 millió forint értékben.