Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt vádiratot nyújtott be egy 45 éves férfival szemben, aki a vád szerint tavaly ősszel, alig másfél hónap leforgása alatt – több esetben egy társa segítségével – összesen nyolc fegyveres rablást követett el, elsősorban pénzintézetek sérelmére – olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében. 

A vádirat lényege szerint a vádlott 2013 szeptembere és októbere között sorozatjelleggel, összesen nyolc esetben követett el fegyveres rablásokat; ezen belül hat különböző pénzintézetet, továbbá egy cipő-, és egy ruhaboltot rabolt ki – vagy kísérelt meg kirabolni.

A vádlott a cselekmények elkövetéséhez egy lőfegyvernek nem minősülő, de annak látszó játékpisztolyt használt.

A bűncselekményeket a vádlott több alkalommal egy fiatalabb társa segítségével követte el. A vád szerint, a 22 éves férfi jellemzően az elkövetést megelőző egy-két nappal bement a „kiszemelt” pénzintézetbe, alaposan megfigyelte a helyszínt és környékét, majd az így megszerzett információkat (pl. biztonsági őrök, illetve alkalmazottak száma, forgalom stb.) megosztotta a vádlottal, a cselekmények elkövetésének idején pedig a gépkocsiban várakozott.

A két férfit a rendőrök 2013. október 29. napján fogták el, amikor a II. kerületi Hidegkúti úton található egyik pénzintézetet próbálták meg a fenti módon kirabolni. A nyomozó hatóság tagjai ugyanis ekkor a pénzintézetben tartózkodtak, és éppen magukról a bankrablókról adtak személyleírást az alkalmazottaknak, amikor a vádlott napszemüvegben, a fején egy sapkával, az arcát pedig egy sállal eltakarva benyitott a pénzintézetbe.

A Fővárosi Főügyészség a két férfit több rendbeli fegyveresen elkövetett rablás bűntettével vádolja.