Pépesítés nélkül, egészben nyelt le egy fél szilvát a beteg, megfulladt tőle. Az ápolónő nem adhatta volna oda az egész gyümölcsöt, és nem hagyhatta volna egyedül a maga mentésére képtelen beteget.

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat az Egri Járási ügyészség egy ápolónő ellen, akinek mulasztása miatt halt meg egy gondozott a recski otthonban – derült ki a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleményéből. A 47 éves asszony ápoló nővérként dolgozott a helyi Idősek Otthonában. Munkaköri feladatát képezte az osztályvezető nővér vagy szakápoló utasításai alapján többek között a kulturált étkezés feltételeinek biztosítása és a segítségnyújtás az étkeztetéseknél.

A vádlott 2013. július végén reggel a nyolc éve az otthonban lakó, 62 éves sértett étkeztetését végezte. A beteg önellátásra már egyáltalán nem volt képes, teljes ellátásra szorult mozgási és táplálkozási szempontból is, kezeit, végtagjait nehezen mozgatta és nyelési reflexe is minimális volt.

Az otthonban aznap kenyér és szilva volt a reggeli. A szilvát a nővér az otthon orvosának szigorú előírása szerint csak pépesítve szolgálhatta volna fel, és - a vezető ápolónő rendelkezése szerint - a reggelinél is végig jelen kellett volna

A vádlott nem tartotta be ezeket az előírásokat, a szilvát és a kenyeret a sértett elé rakta, majd magára hagyta a nőt, aki a szilvát felezve a szájába vette, és lenyelte. A fél szilva azonban a gégéjébe ékelődött, aminek következtében a maga mentésére képtelen beteg rövid szenvedés után megfulladt.

A vádlott szakmai szabályszegései és a bekövetkezett halál között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

Az Egri Járási Ügyészség indítványozta, hogy a járásbíróság tiltsa el a vádlottat a betegápolói foglalkozás gyakorlásától, valamint felfüggesztett pénzbüntetést is szabjon ki vele szemben.