Az alábbi 10 és fél perces videó összefoglalja, miért érett meg az emberiség a pusztulásra. Másra nem is lehet gondolni, ha az ember megnézi ezt a rejtélyes felvételt, amin ázsiai férfiak szabályos vidám vadászatot folytatnak védekezésre képtelen, az óceánban hánykolódó matrózok ellen. Ha elég erősek az idegei, nézze meg a Gawkeren talált videót, majd görgessen lejjebb a magyarázatért.

És akkor a videó:

Lassan négy napja van, hogy a rejtélyes felvétel felkerült a YouTube-ra. A felvételt egy azonosítatlan (a betűk alapján talán kínai) hajó fedélzetén készítették mobiltelefonnal. A készüléket később az óceániai Fidzsi-szigeteken, egy taxiban találták meg. A YouTube-ra is azzal került fel, hogy fidzsi halászokat lőttek agyon hidegvérrel és mókázva a támadóik. Az AFP hírügynökség megkereste a fidzsi hatóságokat, John Fox haditengerészeti parancsnok szerint azonban nincs eltűnt állampolgáruk, így az áldozatok nem fidzsik.

Egy egészen más verziót az új-zélandi Television New Zealand (TVNZ) vetett fel: ők az egyik hajót tajvaniként azonosították (három is köröz a hajótöröttek körül). A TVNZ tajvaniakat is megkérdezett, és volt, aki hallott a történetről: ő az Indiai-óceánra helyezte azt, ahol szomáli kalózok támadtak a tajvaniakra, akik legyőzték az ellenséget, majd módszeresen levadászták őket.

Az Interpol által is vizsgált eset harmadik verzióját a Voice of America vetette fel: az áldozatok szerintük egyszerű halászok, valahonnan Kelet-Afrikából vagy az Arab-öbölből. Annyi biztos, hogy az egyik hajó a seychelle-i zászló alatt futó tajvani tulajdonú Chun 1 No. 217. Ez egy 715 tonnás halászhajó, honi kikötője a tajvani Kaohsziung (itt voltak nemrég a nagy gázrobbanások). A hajót a Csing Je halászati vállalkozás üzemelteti. A lövéseket leadó hajó fedélzetén pedig egy csomó keleti nyelvet lehet hallani, így mandarint, kantonit, vietnamit és thait is. Fontos elem, hogy a végén a felvételt készítő a diadalittas, épp szelfiző arcokat is mutatja.

A Voice of America által megkérdezett jogász szerint végül is mindegy, hogy kalózokat vagy halászokat lőttek-e agyon, nemzetközi vizeken, egy regisztrált halászhajóról hajótörötteket lemészárolni bűncselekmény.