Hibákra bukkant Eva Rezešová ügyének új műszaki szakértője elődjének, Melegh Gábornak a véleményében – írja az Index. Az M3-ason halálos balesetet okozó szlovák milliomosnő ügye tavaly jutott el az elsőfokú ítéletig (hat év fogház), jelenleg a másodfokú eljárás zajlik, Császár Gergely szakértő az egész nyarat rászánhatta, hogy számításokkal és szimulációkkal rájöjjön, vajon az áldozatok Fiatja volt-e a vétkes, amiért hirtelen bevágott a nagy sebességgel haladó Rezešová BMW-je elé.

Melegh Gábor, az elfogultsága miatt az ügyből kizárt műszaki szakértő nem tudta és akarta kizárni ezt a verziót, véleménye ezen alapult. Császár számításai szerint azonban alig lehetséges, hogy a Fiat ilyen hirtelen vágott volna ki az előzendő kamion mögül, ezt az ütközési szög sem támasztja alá (minél nagyobb a szög, annál ferdébben haladt épp a kocsi, tehát épp sávot válthatott – volna). Császár kísérletei során arra jutott, hogy egy autóversenyző nappali fényviszonyok között képes ilyen gyors sávváltásra, amúgy nem valószínű ez a történet. Főleg, hogy a négy utassal és csomagokkal megterhelt Fiat nem is száguldozott. Császár szerint ha Rezesová 130 kilométer per órával megy, fékezéssel elkerülhette volna a karambolt.

Rezešovát korábban vádolták közúti veszélyeztetéssel is, az ügyészség szerint kilométerekkel a baleset előtt levillogta a Fiatot. Ezt egy névtelen kamionos szemtanú látta is, de a mostani szakértő is megállapította: ott és akkor, ahol és amikor a tanú látta az esetet, a három jármű nem lehetett egy helyen és időben (az autópálya biztonsági kamerái is alátámasztják ezt). Azonban van egy hasonló szakasz a pályán, ahol láthatott agresszív BMW-st a kamionos. A több ember halálát okozó ittas vezetéssel és közúti veszélyeztetéssel vádolt szlovák nő pere szeptember 8-án folytatódik a Budapest Környéki Törvényszéken.

Frissítés: Eközben a Hvg.hu arról ír, nem indít etikai eljárást a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara Melegh Gábor ellen, ugyanis csak akkor indulhatna eljárás, ha már lezárult volna a Rezešová-ügy. Ráadásul a budapesti kamara jelölni tervezi őt a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara elnökének a lemondott Lovász Zoltán helyére. A debreceni és a szegedi kamara is Melegh-et támogatja. A jelölést Agárdi Tamás jelenlegi megbízott elnök is megerősítette, Melegh pedig elfogadta. Melegh amúgy már vezette 12 éven át a kamarát, azóta tiszteletbeli elnöki címe van.