Egy hónap alatt kétszer bukott meg csempészcigarettával egy Szabolcs megyei óvónő az ország különböző pontjain. Második alkalommal férjével együtt érték tetten, azóta előzetes letartóztatásban várták a nyomozás befejezését, amelyre a napokban került sor – tájékoztatta a heol.hu-t a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense, Kovács Dorina.

A NAV járőrei első alkalommal még az év elején fogták meg a negyven év körüli nőt az M3-as autópályán 9600 doboz csempészcigarettával. Férje felvezető autóként előtte haladt, hogy megpróbálja biztosítani a „tiszta terepet”.

Az ügyben a nyomozást orgazdaság miatt a NAV Heves megyei pénzügyi nyomozói kezdték meg; a lefoglalt adózatlan, magyar adójegy nélküli cigaretta értéke több mint nyolcmillió forint volt. A gyanúsítottként kihallgatott nő ekkor még szabadlábon védekezhetett.

Alig pár hét múlva egy szigetszentmiklósi családi háznál ismét pénzügyőr járőrök végeztek jövedéki ellenőrzést, amikor fekete nejlon zacskóba csomagolva több mint 24 ezer doboz külföldi cigarettát találtak. A háznál ismét az óvónővel „akadtak össze”. Ezúttal azonban férje is vele volt, ugyanis a házaspár a dohányárut megrendelésre szállította a címre. A helyszínre érkező pénzügyi nyomozók a cigaretták mellett lefoglaltak több mint négy és fél millió forintot, amely vélhetően a csempészáru ellenértéke volt.

A cigaretta értéke ebben az esetben csaknem húszmillió forint volt. A bűnismétlés miatt a Szabolcs megyei házaspár előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság. Az ingatlan tulajdonosait szintén orgazdaság miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A költségvetésnek okozott kár biztosítékaként ingatlanjaik zár alá kerültek. A pénzügyi nyomozók a nyomozás iratait vádemelési javaslattal a Füzesabonyi Járási Ügyészségnek küldték meg – írja a Heves megyei online újság.