A sopronkőhidai fegyházból négy kommandós kísérte Kertész Józsefet a szerdai kaposvári bírósági tárgyalására, ahol a kiskorú veszélyeztetésének vádjára kellett felelnie.

Szita Bence egyik gyilkosát jogerősen már tényleges életfogytiglanra ítéltek, mert részt vett a 11 éves kisfiú brutális megölésében. Azonban az ügyészség azzal is vádolja, hogy korábban a saját 12 éves fiát bántalmazta, például egy százforintos érmét felforrósított a kályhán, hogy a kezébe tegye, ezzel tanítva meg arra gyermekét, hogy máskor ne lopjon a tanárnője pénztárcájából.

A sonline.hu beszámolója szerint azonban a tárgyalás inkább hasonlított egy kellemetlen közjátékra. A vádlott először azt nehezményezte, hogy az ügyvédje legutóbb nem szólt neki, hogy ne vegyen be nyugtatót a meghallgatása előtt, majd kérte az ügyvéd felmentését. Majd arra terelte a szót, hogy 21 tanúja van arra, hogy a Szita Bence gyilkosság elkövetésének napján másutt tartózkodott, például az OTP-nek éppen akkor fizetett ki egy számlát, a Somogy Tévének pedig egy sms-t küldött. Végül tisztázták, hogy ennek semmi köze a jelenlegi tárgyhoz. 

Ezt követően több tanú vallomását olvasta fel a bíró, miszerint a férfi terrorizálta a feleségét, leköpte, és azzal fenyegette meg, hogy kivégzi, ezért a bíróság korábban távoltartási végzést is hozott a férfi ellen. Kertész viszont azt akarta bebizonyítani, hogy a válófélben lévő felesége és a lányai provokálták őt, azért hívogatták magukhoz, hogy szegje meg a távoltartási végzést, és ezzel börtönbe juttassák. Hogy ezt bizonyíthassa, a lefoglalt mobiltelefonját kellett újra üzembe helyezni, ehhez azonban nem volt akkumulátor. Ezután hosszas közjáték következett, előbb egy börtönőr, majd a bíró telefonjának az akkumulátorát próbálták bele a készülékbe, majd egy közeli telefonszaküzlet eladóját hívta be szakértőnek gyorsan a bíró. Végül sikerült bekapcsolni Kertész mobilját, ezen találtak is egy olyan fényképet, ahol a saját vállát fotózta le, miután – állítása szerint – a felesége megharapta. Az összes sms-t felolvasták, amelyek többsége nem bizonyult túl érdekesnek, például az egyikben egy zöldségesnek Kertész azt írta, hogy nagyon finom a tőlük kapott dinnye, amit éppen most esznek.