Erőszakos többszörös visszaesőként életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki 2011 februárjában, egy debreceni belvárosi lakásban minden keze ügyébe eső konyhai eszközzel olyannyira bántalmazta élettársát, hogy a nő a helyszínen belehalt sérüléseibe.

L. Kálmán különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és súlyos testi sértés kísérlete miatt leghamarabb 35 év után szabadulhat. A bíróság a vádlottat 10 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta, és kötelezte a hétmillió forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlott az ügy rendőrségi szakában beismerő vallomást tett, ezt azonban a bíróság előtt visszavonta. A férfi azt mondta, miközben ő kirohant az utcára segítséget kérni, valaki bement a házba és az az idegen okozta a nő halálos sérüléseit. A bíróság két éven át folytatta le bizonyítási eljárását, a gyilkos fegyvereken minden kétséget kizáróan a vádlott DNS nyomai találhatók, az eredményeket több szakértő megerősítette.  

A vádlott és a sértett gyermekkoruk óta ismerték egymást, többször éltek együtt, L. Kálmánt a nőhöz szoros érzelmi szálak fűzték.

Egy közösen elkövetett bűncselekmény miatt mindketten börtönbe kerültek, aztán szabadulása után az asszony összeköltözött egy másik férfival. L. Kálmánt 2010 őszén engedték ki, ekkor a nő elhagyta friss élettársát a vádlott miatt,  egy hónap után azonban újra otthagyta L. Kálmánt és visszatért  a másik férfihoz.

A vádlott nem akart belenyugodni a szakításba, 2011. február 9-én ittas állapotban elment hozzájuk, megütötte riválisát, majd közölte vele, hogy R. az ő nője, felejtse el, a „felesége” tabu. Pár perccel később a vádlott és a nő átment a férfi közelben lakó unokatestvéréhez.

A vádlott az út közben végig ütötte, rúgta, a haját tépte az asszonynak. A nő a bántalmazás miatt többször elesett az utcán. A rokon házában aztán tovább folytatódott a szóváltás, az unokatestvér inkább eltávozott hazulról. Később a pár mindkét tagja elment kicsit kisszellőztetni a fejét, de ez alatt sem sikerült lehiggadniuk, mikor újra visszatértek a lakásba, az udvaron, majd a lakásban is folytatódott az vita, aztán a konyhában a férfi egyre fokozódó intenzitással bántalmazta a nőt. L. Kálmán az ágyra került sértettet minden keze ügyébe került eszközzel ütötte-szúrta: késekkel, villával, ollóval, vízforralóval, kitört létrafokkal, cigányfúróval, festőhengerrel. Az asszony elveszítette az eszméletét, ekkor a férfi lelocsolta egy vödör hideg vízzel, de mikor a nő nem tért magához az utcára, kifutva egy járókelőt kért meg arra, hogy értesítse a mentőket és a rendőrséget. A mentősök a nőn már nem tudtak segíteni. Az asszonyon több mint 90 sérülést találtak az orvos szakértők, emellett combcsont, orrcsont és bordatörést, valamint lép, vese és tüdősérülései is voltak.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, az ügyész tényleges életfogytiglant kér, a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

Az előzetes fenntartásáról hozott végzést azonban minden érintett tudomásul vette.