Túszejtést, robbantást helyezett kilátásba két férfi Siófokon és pénzt követelt a telefonhívást fogadó operátortól – derül ki a rendőrség honlapjáról, a Police.hu-ról.

Hívás érkezett a Miskolci Hívásfogadó Központba szeptember 23-án délután a 112-es segélyhívó telefonszámon amiben rablásról, túszejtésről és robbanó szerkezet kilátásba helyezéséről beszélt az operátornak a hangja alapján férfiként azonosított telefonáló. Az mondta „TNT-t” fog robbantani, túszul ejtett embereket és 10 millió forintot kér, majd megkérdezte az operátortól, hogy „halottakat akar, vagy meghozza a 10 millió forintot?”,és bontotta a vonalat. A Hívásfogadó Központban az operátor mindezt észlelve a Somogy megyei ügyeletes tisztet tájékoztatta a férfival folytatott beszélgetésről.

Az ügyeletes tiszt korábban Siófokon teljesített szolgálatot, így helyismerete és a közterületen elhelyezett kamerafelvételek segítségével a buszpályaudvarra irányította kollégáit. Ők beazonosították a telefonfülkét, mely a buszpályaudvar várótermében volt, majd az ott található kamerafelvétel alapján megállapították, hogy a fülkénél két fiatal férfi volt a bejelentés idején. Személyleírásuk alapján a rendőrök a bejelentés után egy órával még a pályaudvar területén elfogták a két fiatalembert, akiket igazoltattak, majd előállítottak a Siófoki Rendőrkapitányságra.

A 16 éves siójuti fiatalember és I. Márk József 18 éves torvaji barátjának bejelentése valótlannak bizonyult. Ellenük – szabadlábon hagyásuk mellett - közveszéllyel fenyegetés megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás a Siófoki Rendőrkapitányságon.

Aki az egységes európai segélyhívó számot, illetve a nemzeti segélyhívó számot annak rendeltetésétől eltérő célból, szándékosan felhív, szabálysértést követ el.

Az indokolatlan, téves hívások, valamint a telefontréfának szánt bejelentések foglalják a vonalakat, veszélybe sodorva azok életét, akiknek valóban azonnali segítségre van szükségük!

Annak érdekében, hogy a rászorulók a lehető legrövidebb időn belül kapjanak megfelelő segítséget, a rendőrség kéri, hogy az egységes segélyhívó számot kizárólag rendeltetésének megfelelően vegyék igénybe!