Drogterjesztőket fogtak el a józsefvárosi zsaruk. A „családi vállalkozókra” összehangolt akció keretében törték rá az ajtót. A gyanú szerint a drogüzletben a nagymama is részt vett, ágyából, műlába mellől került elő kábítószergyanús anyag – írja a Police.hu.

A drogkereskedésben érdekelt rokonok legális vállalkozásként, Bűnös negyed megnevezéssel, egy kocsmát üzemeltettek a kerületben. Itt nem árultak kábítószert, ám ha egy vendég ilyen bódulatra vágyott, útbaigazították, hol szerezheti be – tőlük – a szert.

A Budapest VIII., Homok utca egyik bérházának lakói jelezték a rendőrségnek, hogy az egyik földszinti lakás átmenő forgalma gyanúsan megnőtt.  Rájöttek, hogy a bérlők nagy valószínűséggel drogot árusítanak, naponta 20-30 vásárlót szolgálnak ki, többnyire lakásuk utcára nyíló ablakán keresztül. Az üzletet több jelző-figyelő segítette, az adatokat gyűjtő nyomozókat azonban nem szúrták ki. A zsaruk így megfigyelték azt is, kivel tartanak fenn szorosabb kapcsolatot, lehet-e még olyan lakás a kerületben, ahol nagyobb készletet rejtenek az áruból.

– Az elkövetők elfogása, a tárgyi bizonyítékok megszerzése céljából összehangolt akciót hajtottunk végre a gyanúsítottak lakásaiban szeptember 12-én 4 óra körül, azonos időben három címen – mondta el Segyevi Zoltán alezredes, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője. – Az elfogásokat a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége hajtotta végre.

A TEK munkatársai a budapesti B. Alexandrát (26), S. Rozáliát (65) és egy fiatalkorú, 16 éves fiút a korábban figyelt lakásban fogták el. Egy másik Homok utcai bérleményben T. György (27) , egy Budapest VIII., Visi Imre utcai ingatlanban pedig J. István Richárd (34) került rendőrkézre. A rokkantnyugdíjas S. Rozália kivételével mindenkit előállítottak a józsefvárosi rendőrkapitányságra.

A házkutatás alkalmával kábítószer fogyasztásához szükséges eszközöket és a kereskedéshez használt mobiltelefonokat találtak. Lefoglaltak egy kábítószergyanús anyaggal szennyezett vödröt és 222,9 gramm zöld színű kábítószergyanús növényi őrleményt. B. Alexandra melltartójából 2 gramm zöld, alufóliába csomagolt kábítószergyanús növényi őrlemény, S. Rozália ágyából 27 hasonló csomag került elő. T. György lakásában, két papírtasakban zöld kábítószergyanús növényi őrleményt, valamint előre sodort, ezzel az őrleménnyel töltött cigarettákat találtak. A férfi a rendőrség megérkezése előtti másodpercekben az ablakon át a közös folyosóra dobott egy zacskót, ami tele volt a lakásában talált növényi származékkal, aztán „természetesen” tagadta, hogy bármi köze lenne ahhoz, a bérházban még 35 család lakik, bárki kidobhatta a csomagot.

A gyanúsítottak ellen kábítószerrel való kereskedés gyanúja miatt a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya indított eljárást. A bíróság szeptember 14-én elrendelte B. Alexandra, J. István Richárd, T. György és a 16 éves fiatalkorú előzetes letartóztatását, a mozgássérült S. Rozália szabadlábon védekezik.

Töltött fű

Az előzetes szakértői vélemény szerint a lefoglalt kábítószergyanús növényi származékot új pszichoaktív szerrel átitatva árulták. A vegyület pontos összetételét, hatóanyagát, az emberi szervezetre kifejtett hatását igazságügyi vegyész és orvos szakértők állapítják majd meg.