Súlyosbította az első fokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a a Pilisszentivánon különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés ügyében. A III. és IV. rendű vádlottakat 2014 februárjában a bíróság első fokon 8 év szabadságvesztésre ítélte, ezt most mindkét esetben 11 évre súlyosbította a büntető tanács. A súlyosabb büntetés kiszabásának oka hogy ők voltak a bűncselekmény kezdeményezői, valamint mindketten 18 év felettiek, ami alapján a bíróság alapvetően súlyosabb ítéletet szabhat ki az esetükben, mint egy fiatalkorúnál. Első fokon az I. és a II. rendű vádlott 6-6 évet kapott, ezt a másodfokú bíróság helyben hagyta.

Ahogy arról már a Velvet is beszámolt, a négy fiatal 2012 augusztusában súlyosan bántalmazta a 61 éves, gyenge fizikumú hajléktalant 15-20 percen keresztül folyamatosan ütötték, rugdosták, és bottal is bántalmazták, olyan erővel, hogy eltört a bot is. A bántalmazott férfit végül magára hagyták a helyszínen, így belehalt sérüléseibe. 74 rendbeli különböző sérülést szenvedett el, többek között sorozat bordatörést és lapockacsont-törést is.A vádlottak valamennyien 180 centiméternél magasabb és 90 kilónál súlyosabb, sportos, izmos fiatalok akik tettük idején alkoholos befolyásoltság állapotában voltak. A sértettet ismerték, tudták, hogy a trafóházban él, ahova italozás után bementek. A. József és a vádlott viszonyát az jellemezte, hogy a fiatalok az összejöveteleiken megmaradt italt többször odaadták A.-nak, amit ő el is fogadott, De a cselekmény előtt 2-3 héttel a vádlottak megdobálták a férfit, aki ezt viszonozta.

A gyilkosság éjjelén a trafóházba a III. és a IV. rendű vádlott ment be, ahol a sértett a matracán feküdt. Amikor a III. rendű vádlott kérdőre vonta a korábbi konfliktusuk miatt, a sértett felült. Ekkor a III. rendű vádlott pofon ütötte a sértettet, majd a vérző férfit lerángatta a matracról, és a IV. rendű vádlott segítségével felállította. A III. és a IV. rendű vádlott folytatta a sértett bántalmazását. A sértett, amikor pulóverét lerángatták, futva kimenekült a trafóház hátsó kijáratán, és az erdőbe szaladt, ahová mind a négy vádlott követte.

Amikor utolérték, előbb a III. és a IV. rendű vádlott kezdte el ütni, verni és rugdosni a sértettet, majd az I. és a II. rendű vádlott is bekapcsolódott a bántalmazásba. A sértett megpróbált védekezni, de az őt több oldalról érő ütések és rúgások miatt nem tudott a földről felkelni. A vádlottak közül legutoljára az I. rendű vádlott faágakkal mért 8-10 ütést a sértettre. A földön fekvő, láthatóan sérült, de még életben lévő sértettet a IV. és a II. rendű vádlott kérdezte az állapotáról, és arról, hogy vissza tud-e menni a trafóházba. A sértett igennel válaszolt, és kérte, hagyják őt békén. Ezt követően a vádlottak magára hagyták a sértettet és hazatértek.

Aznap 11 óra körül a III. és a IV. rendű vádlottak kerékpárral visszamentek a cselekmény helyszínére, hogy tudakozódjanak a sértett állapota felől, de már csak a holttestet találták meg.

A sértett összesen 74 sérülést szenvedett el, halála az erőszakos úton, több testtájékra kiterjedő bántalmazás következtében létrejött csonttörések környezetében kialakult kiterjedt bevérzések, jobb oldali légmell és a jobb tüdő zúzódásai miatt kialakult traumás sokk miatt állt be.