horoszkóp

Megúszta a börtönt az apját megkéselő fiú

2014.10.09. 16:36

Ítéletet hirdettek annak a fiatal férfinek az ügyében, aki azzal vádoltak, hogy tavaly május 25-én megszurkálta édesapját, aki épp az anyját bántalmazta. A vádlottnak nem kell börtönbe vonulnia, kétéves büntetését ugyanis öt évre felfüggesztette a Budapest Környéki Törvényszék – derült ki a bíróság csütörtöki közleményéből. A Gy. Norberttel szembeni, erős felindulásban elkövetett emberölés kísérlete miatti határozat jogerőre emelkedett, mivel egyik fél sem fellebbezett.

Az eset Hévízgyörkön történt: az alkoholizáló, egy ideig pszichiátriai kezelésre is szoruló apa gyakran bántalmazta feleségét, amit a fia egyre nehezebben nézett. Őt egyszer ütötte meg még 15 éves korában, amikor az egyik bántalmazás alkalmával megpróbálta lefogni az apát, Gy. Mihályt. Az apa egy ideig gyógyszeres kezelésre is szorult, majd ezt fokozatosan elhagyva ismét előjött belőle a szerek által elnyomott agresszió. Emiatt a fia félteni kezdte édesanyját (akihez a bíróság szerint túlzott érzelmi kötődés fűzte). Ezért a fiú vásárolt egy 9,6 centiméter pengehosszú bicskát.

Május 25-én sokat vitázott az apa és az anya, a vita hevében a férfi megragadta a nőt, lenyomta a földre, majd elkezdte kivonszolni a fürdőszobából. A vádlott – akinek a szebében ott volt a bicskája – ingerülten rákiabált az apjára, hogy engedje el az anyját. Ekkor kirohant, majd hirtelen indulatában háromszor hátba szúrta apját, majd az indulattól elhomályosult tudatállapotban a földre kerülő férfi mellkasát is átdöfte ugyanennyiszer.

Anyja kérésére hagyta abba a szurkálást, a nő hívta ki a mentőket is. A szintén kiérkező rendőrök őrizetbe vették az elkövetőt, aki nem rejtette el a bicskáját sem, nem is menekült el. Gy. Mihályt június 3-ig ápolták kórházban, életveszélyt is okozhattak volna a sérülései, sőt a szövődmények között tüdőgyulladás is fellépett. A férfi július 24-én öngyilkos lett, meghalt. A bíróság az első három szúrást jogos védelmi helyzetnek nyilvánította, de a határozat szerint a fiú túllépte az elhárításhoz szükséges szintet, ezért találták végül bűnösnek.