Egy hónap szünet után folytatódott a gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlan fegyverhasználat vétkében bűnösnek talált Oscar Pistorius perének ítélethirdetése. Egy későn érkezett irat miatt azonban tovább csúszik az ítélethirdetés.  A büntetés-végrehajtás munkatársa közben furcsa javaslattal állt elő: szerinte elegendő lenne a közmunka büntetésképpen.

Oscar Pistorius pszichológusa is beszélt a tárgyaláson, aki a férfit "megtört embernek" nevezte és szerinte még nem tudta feldolgozni barátnője halálát, és a tárgyalások alatt is szorongásos tünetei vannak. 

A védelem azt szeretné, ha Hartzenberg vallomása elnézőbbé tenné, illetve meggyőzné Thokozile Masipa bírónőt arról, hogy Pistoriust érzelmileg és anyagilag is rendkívül megviselik a történtek. Pistoprius azzal védekezett, hogy baleset történt és betörőnek hitte kedvesét. Ennek ellenére az ügyész viszont azt indítványozta, hogy előre megfontolt szándékból elkövetett emberölés vádjában marasztalják el a sportolót, mert a pár az incidens előtt összeveszett, és Pistorius dühromában lőtte le a barátnőjét. A bíróság korábban kizárta a szándékos emberölést, ezért csak gondatlanságból okozott emberölésért kell felelnie. 

Egy későn érkező írat miatt elnapolták az ítélethirdetést, de több furcsaság is történt. A legnagyobb vihart Joel Maringa, büntetés-végrehajtási szociális munkáskijelentése okozta, aki azt vallotta, hogy Pistorius számára elegendő lenne három év házi őrizet, szociális munkaképpen pedig múzeumi takarítás havonta kétszer.